Kleine moeite, groot doel

De laatste tijd houd ik me erg bezig met het milieu. Sinds een tijdje ben ik  lid van Greenpeace en het Wereld Natuur Fonds. Ik hoop dat meer mensen in gaan zien dat het milieu belangrijk is, m.i. belangrijker dan economische motieven. Bij deze een aantal kleine dingen die iedereen redelijk makkelijk kan doen om het milieu te sparen, en dan heb ik het niet over spaarlampen of het dichtdraaien van de kraan tijdens het tandenpoetsen.

Je kunt dus lid worden van een goed doel, zoals het WNF en Greenpeace, maar ook Natuurmonumenten, de Vlinderstichting, de Vogelbescherming of lokale doelen zoals het Otterfonds Zwolle. In veel gevallen kun je al donateur worden voor een klein bedrag, zoals 2 euro per maand. Voor de meeste mensen prima te betalen, je merkt het nauwelijks en je helpt er toch alweer een heleboel mee. Ook kun je voor deze stichtingen vrijwilligerswerk doen, op het gebied van ledenwerving en collectes bijvoorbeeld, maar ook op het gebied van onderzoek, vertaalwerk of educatieve projecten. Sterker nog, via het WWF Passport kun je zonder dat het je geld kost of dat je er voor uit je stoel hoeft te komen bijdragen aan een beter milieu: je wordt langs deze weg op de hoogte gehouden van actuele zaken en gevraagd om bijvoorbeeld online petities te tekenen.

Daarnaast hebben we als consumenten veel invloed. Wij vragen, zij draaien. Kortom, als wij milieuvriendelijker vragen zullen producenten ook milieuvriendelijker gaan produceren. Een aantal grote bedrijven werkt al mee, daaronder zijn bijvoorbeeld Hewlett-Packard, Sony, IBM, Samsung en Nokia. Dat kan betekenen dat ze veel aan recycling doen, maar ook dat ze proberen om schadelijke stoffen in electronica te vervangen door onschadelijke stoffen. Kijk op de Greenpeace Electronicaranglijst om te kijken welke bedrijven milieuvriendelijk produceren en welke niet.

Ook met ons eten is vanalles mis, zowel met de stoffen die erin zitten als met de manier waarop het geproduceerd wordt. Op het moment staat Greenpeace nogal in de belangstelling vanwege de actie in Duitsland, maar het WNF is ook al lange tijd bezig om verbetering te krijgen in de visvangst. Op dit moment is er in Nederland een nieuwe leverancier van tonijn, Fishes Wholesale tonijn met MSC-keurmerk, verkrijgbaar in blik in verschillende supermarkten. Veel soorten tonijn zijn op dit moment bedreigd en het zou erg veel schelen als mensen uit zouden wijken naar ofwel deze soort tonijn, de Albacore, ofwel andere vis zouden gaan eten. Wil je vis eten met een goed geweten, kijk dan op www.goedevis.nl voor meer informatie over goede vis en verkooppunten. Je kunt de Viswijzer ook uitprinten of via het WNF aanvragen of informatie opvragen per sms. Wil je het simpel houden, kies dan voor vis met het MSC (Marine Stewardship Council)-keurmerk. Op Maak Schoon Schap kun je ook een mailtje sturen naar supermarkten om ze te vragen meer duurzaam gevangen vis te gaan verkopen en de vissen die op de rode lijst staan uit het assortiment te halen (kost ongeveer 30 seconde). 

Soms word je ook misleid en denk je het goed te doen door bijvoorbeeld soja te eten of biobrandstof te tanken, maar uiteindelijk worden er bossen gekapt om meer soja te kunnen aanplanten. Kijk dus kritisch naar de beloftes die gedaan worden.

Hetzelfde probleem, illegale woudkap en het platbranden van bossen voor de aanleg van plantages, is er ook door het gebruik van cosmetica met palmolie. Onlangs is er een campagne geweest om Unilever zo ver te krijgen iets te doen aan het kappen van oerbos voor hun palmolie (onder andere gebruikt in Dove), onder andere door middel van een petitie en een filmpje.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s