Goodbye Bafana

De film Goodbye Bafana speelt zich af in Zuid-Afrika tijdens het Apartheidsregime.

 

De film begint met de jeugd van James Gregory. James groeit op in een dorp in Afrika, in een gebied waar men Xhosa spreekt. Hij heeft daar ook een vriendje, Bafana. Helaas gaan James’ ouders verhuizen naar de grote stad en ziet hij Bafana nooit meer.

Later wordt James cipier op Robbeneiland. Omdat hij Xhosa spreekt, krijgt hij de taak om de post van onder andere Nelson Mandela te censureren. Langzaamaan leert hij Nelson Mandela kennen en de twee bouwen een bijzondere band op. Uiteindelijk krijgt Mandela hem zover om een stukje chocolade aan Winnie te geven als zij hem met Kerst op komt zoeken. Dit komt uit in de pers en James en zijn familie worden door iedereen op het eiland met de nek aangekeken. Hij vraagt overplaatsing aan naar het vaste land en mag zijn werk als censor daar voortzetten. Vijf jaar later wordt hij weer overgeplaatst, nu om Nelson Mandela en andere leden van het ANC te bewaken. Hij wordt inmiddels bijgestaan door zijn zoon Trent, die als cipier werkt naast zijn studie. Helaas sterft zijn zoon in een auto-ongeluk.

Dit is het moment waar de film een andere wending neemt. Gedurende de film werd al langzaam duidelijk dat James kritisch stond tegenover het Apartheidsregime. Door de dood van Trent wordt hij pijnlijk herinnerd aan het feit dat hij bijdraagt aan dat regime: vlak nadat hij informatie over Mandela’s zoon heeft doorgespeeld aan het regime, kwam deze om in een auto-ongeluk, waarvan niet helemaal duidelijk was of het wel echt een ongeluk was. Ook enkele ANC-leden zijn omgebracht met behulp van informatie uit de brieven die James heeft doorgespeeld.

Als James de ergste schok te boven is, gaat hij weer aan het werk. Nog steeds als bewaker van Mandela, die inmiddels op een mooie afgelegen boerderij ‘gevangen gehouden’ wordt – dit onder druk vanuit het buitenland.

Als president Botha een beroerte krijgt en president de Klerk aan de macht komt, wordt Mandela vrijgelaten. James geeft Mandela de talisman die hij van zijn vriendje Bafana kreeg toen hij verhuisde. Terwijl hij op televisie toekijkt hoe Mandela de poort van het terrein uitloopt, de vrijheid tegemoet, leest James het (verboden) Vrijheidsmanifest en zegt “Goodbye, Bafana”.

De film is mooi uitgevoerd en geeft zeker stof tot nadenken. De vraag die het meest bij mij is blijven hangen, is: hoe kan het dat mensen werkelijk hebben geloofd in zo’n systeem? hoe kan het dat mensen werkelijk dachten dat blanken superieur waren? Ik kan het me onmogelijk voorstellen.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s