The Crisis of Islamic Civilization

Afgelopen vrijdag stond er een artikel van Henk Müller in de Volkskrant over het boek The Crisis of Islamic Civilization van Ali A. Allawi, oud-minister van Defensie en Financieen in Irak, sjiiet en nu medewerker aan Princeton university.

Het boek gaat er, even in het kort, over dat de Islam geen bedreiging is voor het westen. Sterker nog, het komt er eigenlijk op neer dat de relatie met het westen het begin van het einde betekent voor de Islam. Leiders van het Midden-Oosten zijn afhankelijk van het westen, zijn corrupt – stellen geld boven religie- en zijn niet in staat de maatschappij op een nieuwe islamitische wijze vorm te geven.

Als schrijnend voorbeeld noemt Allawi de flats en hotelkamers die gebouwd zijn op de resten van de plekken waar de profeet en zijn volgelingen ooit in Mekka en Medina leefden. De huizen en graven van d eprofeet en zijn gezellen zijn platgewalst. Je kunt nu appartementen in wolkenkrabbers huren om ‘dicht bij God te zijn’. Als je de Ka’aba langs bent – het religieuze centrum van de islam – loop je zo een shopping mall in. Het is alsof het Vaticaan een supermarkt in de Sint Pieter heeft ingericht, schampert Allawi.

De positie van moslims in het westen is al helemaal niet goed. Rechts ziet moslims niet anders dan als terroristen en zelfs mensen die wat ruimdenkender zijn hebben moeite met moslims, “zien in moslims nu vooral een groep die vrouwen en homo’s slecht behandelt, antisemitisch is en politiek intolerant”.

Uiteindelijk, vreest Allawi, zullen moslims hun religie de rug toe (moeten) keren om geaccepteerd te worden in het Westen. De conclusie van Allawi is dat de islam – mede dankzij de politiek leiders die de islam geen nieuwe inspiratie konden geven – geen tegenwicht heeft kunnen bieden tegen de opkomst van het Westen, en dat de islam ten dode opgeschreven is. “Alleen Allah kan de islam nog redden. Van moslims hoef je het niet te verwachten, is Allawi’s onvermijdelijke conclusie”.

Klinkt als een interessant boek. Ik vraag me af of Geert Wilders het heeft gelezen. 😉 Als dit geen argument is tegen het bestaan van de PVV, dan weet ik het ook niet meer.

Voor geinteresseerden: Ali A. Allawi – The Crisis of Islamic Civilization. Yale UP, 320 p., E26,99, ISBN 9780300139310.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s