Uit het boekje Groente all’italiana van Maxine Clark (voor een paar euro op de ‘beschadigde’ boekenafdeling van Donner (ja ik weet dat het tegenwoordig Selexyz heet) gekocht.

Gebakken aardappelen met laurier en mascarpone

Doe één of twee laurierblaadjes onder in een ovenschaal. Rangschik 400 gram aardappelen in dunne plakjes in lagen in de schaal. Meng 150 gram mascarpone en 200 ml melk in een steelpan tot de mascarpone helemaal opgelost is en breng op smaak met peper en zout. Schenk het warme mengsel nu over de aardappels. Volgens het recept kun je nu aan de zijkanten nog laurierblaadjes stoppen – ik heb ervoor gekozen versgeraspte nootmuskaat door het melkmengsel te roeren, ik hou nu eenmaal erg van versgeraspte nootmuskaat. Bak de schotel ca. anderhalf uur op 180 graden, of tot de aardappels goed zacht zijn.

Volgens het boekje is dit genoeg voor vier personen, maar dat zijn dan waarschijnlijk kleine Italiaanse maagjes. Voor het Hollands poldermodel zou ik uitgaan van twee grote porties (maar het is zo lekker, dat ik me niet voor kan stellen dat er iets overblijft).

Gebakken tomaten met basilicum en mozzarella

Snijd ongeveer een kilo tomaten horizontaal door de helft en leg ze naast elkaar in een bakvorm. Ze moeten stevig tegen elkaar aanliggen in een enkele laag, zodat ze niet in kunnen storten.

Breng op smaak met peper en zout en gooi er flink wat olijfolie overheen. Bak ze ongeveer een uur op 180 graden (hee, die aardappels moesten ook al op 180, handig! ;)) totdat ze zacht zijn en wat ingedikt. Strooi dan naar smaak verse basilicum over de tomaten en leg er een in klein stukjes gesneden bol mozzarella overheen. Laat deze nog eventjes twee minuten smelten in de oven en serveer direct. Mag met ‘slechte’ tomaten en hoeft niet met buffelmozzarella – het is juist een recept om niet al te lekkere tomaten toch wat meer smaak te laten krijgen.

Verder trouwens ook een erg leuk boekje, mocht je er tegenaan lopen en van groente houden, dan kan ik het wel aanraden (maar een speurtocht is ook weer niet nodig).

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s