workshop @ Librije Atelier

Vandaag moest ik om 13 uur in Zwolle zijn, in het Librije Atelier dat zich in hetzelfde gebouw bevond als het Librije Hotel.

De workshop werd gegeven in een mooie kelder, voorzien van een serveerkast met wijn en een flinke tafel. We waren met ongeveer vijftien mensen, daarmee was de tafel ook vol. We kregen wat uitleg over hoe kaas gemaakt wordt en over de overeenkomsten tussen kaas en wijn. Iedereen kon zich voorstellen en kreeg de gelegenheid zijn ervaring met wijn, kaas en het combineren daarvan te bespreken.

De opzet van de workshop was erg leuk – eerst kregen we even de gelegenheid om vijf wijnen te proeven en even kort te bespreken. Vervolgens moesten we bij vier kaasjes steeds de beste wijn zoeken. Twee daarvan waren geitenkaasjes en twee waren smaakvolle witschimmelkaasjes. De geitenkaasjes gingen het beste samen met frisse witte wijnen en de witschimmelkaasjes met witte wijnen met een zoetje.

Daarna moesten we de glazen – op een na, met rode port – legen en kregen we vier nieuwe dranken ingeschonken – een ervan was poire en eentje was een drank van ongegist druivensap met grappa. Nu moesten we proeven welke van deze wijnen het beste samengingen met twee roodbacteriekazen en met twee blauwschimmelkazen. Bij de blauwschimmelkazen was poire verrassend lekker. Ik vind Roquefort normaalgesproken veel te sterk van smaak, maar met poire vond ik het best aardig – alhoewel dat volgens de Librije niet de ideale combinatie was, maar ik vond het toch de lekkerste.

Daarna volgde er nog een ronde en een kleine ronde met twee harde kazen — een van geit, een van koe — en drie wijnen. Een daarvan was een fino sherry en de ander was een houterige chardonnay, de ander was de port die al die tijd op tafel was blijven staan.

De port is de enige wijn die niet wisselde. Dit omdat port normaalgesproken als de ‘ideale’ begeleider van kaas wordt gezien, terwijl uit de proeverij bleek dat dit absoluut niet zo is. Wanneer men een wijn voor bij verschillende kazen zou moeten kiezen, zou een witte met wat restzoet de beste combinatie zijn, maar eigenlijk verschilt het te veel per kaas. Port heeft als nadeel dat het te zoet is voor bij de meeste kazen. Het was duidelijk dat het vaak echt niet combineerde of dat het zo zoet was dat je de kaas niet meer kon proeven.

Erg leuk om op deze manier zelf eens te merken dat niet alles wat je hoort over wijn ook daadwerkelijk klopt. Daarnaast was het ook erg leerzaam om de verschillende kenmerken van kaas te proeven en te merken hoe die samengaan met wijn.

De workshop was ook keurig verzorgd, de groep was niet te groot, de uitleg was prima en de kwaliteit van de wijnen en kazen was erg goed. Ik kan het iedereen absoluut aanraden om deze workshop of een andere te volgen bij het Librije Atelier.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s