Word jij blij van kalfsvlees?

Als zelfs Rob Geus al niet meer blij wordt van kalfsvlees, wie dan nog wel?

Rob Geus, bekend van de Keuringsdienst van Waarde, heeft in een gesprek met Kassa gezegd spijt te hebben van zijn deelname aan de reclamecampagne voor kalfsvlees. Voor de reclame, die gesubsidieerd werd met geld van de EU, ontving hij een klein bedrag, 1000 euro. Wat hij niet wist, is dat deze subsidie voor Stichting Promotie Kalfsvlees eigenlijk terecht komt bij de Van Drie Groep, die zowel landelijk als internationaal een groot aandeel van de kalfsvleesindustrie in handen heeft. Kortom, de belastingbetaler sponsort een multinational.

Voor de aflevering van Kassa, kun je terecht bij Uitzending Gemist.

De campagne voor Stichting Promotie Kalfsvlees is een van de twaalf genomineerden in de Liegebeestverkiezing van Wakker Dier. Redenen om blij te worden van kalfsvlees zijn er eigenlijk niet – de dieren worden jong weggehaald bij de moeder, groeien net als andere dieren in de bio-industrie meestal op in kleine ruimtes zonder zonlicht en er zijn zelfs nog steeds boeren die kalveren expres bloedarmoede op laten lopen zodat het vlees ‘mooi bleek’ wordt (klik hier voor meer info).

Op de lijst tref je ook melk aan van Dreefsigt (Dekamarkt) dagverse melk, met afbeeldingen van vrolijke koeien in de wei die in werkelijkheid nooit buiten komen, of scharreleieren van Van Beek, ook met een etiketje dat de suggestie wekt dat de kippen buiten lopen. Een van mijn favorieten is de tonijnfilet van Albert Heijn, met daarop de mededeling dat Appie zich inspant voor duurzame visserij. Helaas zijn de meeste soorten tonijn met uitsterven bedreigd en valt er ook nog wel het een en ander te verbeteren aan de vangstmethode.

Stemmen kan op http://www.wakkerdier.nl/liegebeest en natuurlijk iedere dag in de supermarkt, door niet te kiezen voor vlees van mishandelde dieren of soorten die op uitsterven staan. 

Biologisch zou ondertussen toch logisch moeten zijn.

Advertenties

One thought on “Word jij blij van kalfsvlees?

  1. Verschrikkelijk, hè?! Die arme beestjes! Ik zeg helemaal niet dat iedereen maar zo vega moet worden als ik (hoewel… ik deel wel folders van dansschoenen zonder leer uit op les, ahem), maar je kunt toch op z’n minst nadenken over wélk vlees je eet???? Heel kortzichtig, allemaal…

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s