Gisteren was de eerste voorstelling van Lachen in het donker in Theater Walhalla (aan het Deliplein in Rotterdam).

Er leek me geen toepasselijkere dag dan 4 mei om een onderduikcabaret te bezoeken. Dit soort cabaret werd in de oorlog ook gehouden, illegaal, om toch nog wat afleiding te kunnen hebben. Je kunt nog zoveel weten over de Tweede Wereldoorlog, maar de verschrikkingen van de tijd worden pas echt duidelijk op het moment dat je je verdiept in de manier waarop mensen probeerden om door te gaan met leven. Niet de oorlogsfeiten raken je, maar de impact van de oorlog op het leven van alledag. En het feit dat men soms misschien niet eens zo goed doorhad hoe ernstig het eigenlijk was, of hoe murw men eigenlijk geworden was door de hele situatie.

De voorstelling is mooi samengesteld: toegankelijk voor jongeren, maar ook met ouderwetse liedjes en sketches. Geen preken over dat dit nooit meer mag gebeuren. Geen verschrikkelijk zware verhalen over hoe erg het eigenlijk was. Maar toch wordt het pijnlijk duidelijk door de harde grappen: een vrolijk liedje over een ritje met de trein. Je lacht erom, en vlak daarna besef je waar je om lacht.

Tussendoor krijg je kleine beetjes informatie, uitleg over wat voor soort voorstellingen het waren en hoe ze georganiseerd werden, welke veiligheidsmaatregelen er genomen werden.

De tweede helft van de voorstelling is nog mooier. Halverwege wordt namelijk het theater ontruimd en verplaatst de voorstelling zich naar een kale ruimte in een loods – hier geen stoelen maar banken, geen drankje, geen verwarming, weinig licht, en klappen met handschoenen aan om niet te veel herrie te maken.

Ik heb gehuild van het lachen. De reacties van alle bezoekers waren zeer positief. De sfeer in Walhalla is ook prettig, omdat het zo’n klein theatertje is en je meer ‘met zijn allen’ kijkt, in plaats van ieder voor zich in een volle theaterzaal. Ik kan het iedereen van harte aanraden om deze voorstelling te gaan bekijken.

www.theaterwalhalla.nl

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s