Afrikaans kind eet gezonder dan Westers kind

Een Afrikaans kind eet gezonder dan een westers kind, of zo stelt tenminste OneWorld.nl in een artikel met een enigszins misleidende kop. 

Het artikel op zich geeft echter wel te denken: het voedingspatroon in Afrika bevat minder foute voeding dan in het Westen. Kinderen krijgen er langer borstvoeding, wat positief is voor het immuunsysteem en helpt bij het voorkomen van allergieën. Ook eten ze er meer plantaardig voedsel, en écht voedsel. Wij in het Westen eten te veel vlees (nou ja, jij dan misschien, ik niet) en geraffineerde producten. Dit is slecht voor onze darmflora en leidt tot overgewicht.

We moeten natuurlijk niet vergeten dat men in Afrika nog steeds wel erg weinig energie binnenkrijgt. Als je niets eet, krijg je niets fouts binnen ook, maar gezonder word je er niet per se van. Wat dat betreft is de kop dus een beetje kort door de bocht.

Toch is het ironisch dat we geld uitgeven om te zorgen dat kinderen in Afrika te eten hebben, terwijl we hier onze kinderen doodvoeren met te véél en ongezond eten.

(En laat me dan maar niet beginnen over het feit dat ze daar soms eten tekort komen omdat we het zelf eerst afpakken door overbevissing, of over het feit dat we daar eten brengen dat helemaal niet gezond is. Ik zou het bijna neokolonialisme noemen. Maar dat dus terzijde.)

Advertenties

One thought on “Afrikaans kind eet gezonder dan Westers kind

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s