Handen af van de kinderopvang!

GroenLinks voert al weken actie tegen de voorgenomen bezuinigingen op kinderopvang. Vandaag wordt die actie extra duidelijk gevoerd: ouderwets, op straat. Op verschillende plaatsen in het land staan teams van vrijwilligers handtekeningen te verzamelen. In Rotterdam is dat van 13.00 tot 15.00 op het Binnenwegplein.

Veel mensen vinden dat het gebruik van kinderopvang een keuze is, dat kinderen krijgen niet hoeft, en dat niet iedereen hoeft te betalen voor het gebruik ervan. Maar in Nederland is het gelukkig al heel lang zo geregeld dat je voor bepaalde dingen mag vertrouwen op de overheid, met andere woorden: je mag vertrouwen op de steun van andere mensen in Nederland.

Maar er zijn behalve solidariteit nog veel andere goede redenen om kinderopvang betaalbaar te houden. Het is goed voor de arbeidsparticipatie van vrouwen, die uiteindelijk nog altijd eerder hun baan (deels) opgeven dan mannen. Dat is goed voor de emancipatie, want het maakt vrouwen financieel zelfstandig. Het is ook goed voor de samenleving, want vrouwen werken juist vaak in die sectoren waar een tekort aan arbeidskrachten is: in de zorg bijvoorbeeld.

Daarnaast scheelt het investeren in kinderopvang op termijn aanzienlijk in de (financiële en emotionele) kosten: in landen waar kinderopvang goed toegankelijk is (gratis), is de leeftijd waarop vrouwen voor het eerst een kind krijgen aanzienlijk lager. Dit komt de gezondheid van moeder en kind ten goede.

Ook is het niet per se een negatieve ontwikkeling als kinderen vaker naar een opvang gaan: kinderen die nu om financiële redenen door de ouders steeds weer ergens anders ondergebracht worden, zijn gebaat bij de stabiliteit die een opvang kan bieden.

Kortom, teken de petitie op http://kinderopvang.groenlinks.nl/

Advertenties

One thought on “Handen af van de kinderopvang!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s