Waarom ik erg droevig word van PVV

Zojuist las ik de column van Mei Li Vos op Joop, “Waarom PVV-politici thuis moeten blijven op Dodenherdenking”. Wie hem nog niet gelezen heeft, doe dat even. Nu kan ik niet helemaal achter de titel staan. Wat mij betreft moet iedereen naar Dodenherdenking kunnen gaan. Juist PVV’ers, in de hoop dat het kwartje valt hoe idioot ze eigenlijk bezig zijn. Maar wat vooral tot me doordrong is hoe droevig dat clubje eigenlijk is. En hoe droevig het is dat hele volksstammen hier maar in blijven trappen.

Andere mening, ok. Feiten verdraaien, droevig. En als het gaat om de Tweede Wereldoorlog, dan is het wat mij betreft echt hands off.

Een paar jaar geleden geloofde ik niet dat de PVV echt deze kant op zou gaan. PVV-stemmers waren m.i. gewoon verbitterde, conservatieve mensen met territoriale neigingen en weinig invoelingsvermogen. Types die vinden dat andere mensen hard aangepakt moeten worden als ze regels overtreden, maar zelf vinden dat regels overtreden als zij het doen burgerlijke ongehoorzaamheid is, en dat is dan stoer, of terecht of zo, of die eikel voor ze reed gewoon niet hard genoeg. Types die het liefst hun parkeerplaats voor de deur afbakenen door er omheen te urineren en die erectieproblemen krijgen als de buurman een grotere auto koopt. Mensen die wonen in een gekloonde blokkendoos in Almere of iets dergelijks. Dat is een beetje het beeld wat uit de onderzoeken naar voren komt. Plus een gebrek aan interesse in wat er eigenlijk speelt in de wereld en een – ik wou hier bijna ‘gezonde’ zeggen, maar in dit geval wat minder toepasselijk – dosis xenofobie. Mensen als mijn ex-collega, die PVV stemde omdat dat de enige partij was waar ze weleens van gehoord had. En veel mensen die gewoon meewaaien met de wind van welke protestpartij er op dat moment maar trendy is.

Maar goed, dat is een droevig beeld van de samenleving, maar dat kun je nog enigszins accepteren. Of tenminste, dat moet je accepteren als je voor algemeen stemrecht bent, alhoewel het mij persoonlijk geen slecht idee lijkt mensen ter plekke hun veters te laten strikken als test, om het ergste volk eruit te filteren. Maar goed, dat is dan weer niet politiek correct natuurlijk, dus dat zeg ik dan maar niet hardop. Ik wil de discussie niet afleiden van het onderwerp.

Langzamerhand is de neiging om mensen uit te lachen die de PVV vergeleken met fascisten of nazi’s bij mij aan het verdwijnen. De aangebrande reacties op iedere vorm van spot of kritiek, terwijl Wilders zelf de belachelijkste dingen uitkraamt; de censuur of tenminste de suggestie ervan in het geval van de Arondeuslezing, de kersttoespraak van Bea; de neiging om alle vreemde invloeden buiten te sluiten; het totale gebrek aan empathie voor mensen in andere landen, alleen omdat ze een specifiek geloof aanhangen. Het is maar een rare partij, met steeds meer suggestieve berichten, bangmakerij en discriminerende ideeën, en ik krijg er een steeds naarder gevoel van. Het suggestieve verkiezingsspotje met het landende vliegtuig, wat net zo goed een gipsvlucht had kunnen zijn, maar gebruikt wordt als symbool voor massa-immigratie. Het nationalistische en wellicht iets overoptimistische “Nederlanders zijn een volk dat zijn gelijke niet kent” in het verkiezingsprogramma. “Eeuwen wapperde onze vlag over alle zeeën en de driekleur was het symbool van vrijheid”. Nou ja, ik weet niet voor wie wel, maar voor de mijnwerker, de kinderarbeider in de textielfabriek of de slaven op de plantages wellicht niet helemaal. “Tienduizenden Nederlanders verlaten onze steden”. Ja, natuurlijk, daarom maken veel kleine gemeenten zich druk over krimp en de grote steden zoeken naar manieren om te groeien zonder nog meer landschap te vernielen. De onzin dat “de elites” in Nederland alles wel best vinden, en daar dan zelfs vrouwenbesnijdenis bij noemen, terwijl (vrijwel?) alle partijen dit al sinds 2004 actief bestrijden. Als je zo doorgaat, blijft er amper een zin overeind van het hele PVV-verkezingsprogramma. Hoe belachelijk wil je jezelf maken? Gelukkig voor PVV lezen Henk en Ingrid geen verkiezingsprogramma’s, en nadenken doen ze alleen als ze moeten kiezen tussen SBS en Secret Story 24.

De laatste tweet van vandaag van Wilders is: “Morgen naar de Nationale Herdenking op de Dam. Zal daar met trots de PVV representeren en hoop dat veel andere PVV-ers dat ook gaan doen!”. Je gaat niet naar een herdenking om je partij trots te representeren. Je gaat naar een herdenking uit respect voor slachtoffers. En dat je dat doet als leider van een partij, om namens die hele partij uit te spreken dat je het zo erg vond, dat kan. Maar zo klinkt dit niet. Dit klinkt weer eens als de Grote Geert show. Ik wacht wel weer af wat voor onzin hij morgen weer zal spuien om twee over acht. Als hij zo lang kan wachten.

Advertenties

6 thoughts on “Waarom ik erg droevig word van PVV

 1. Wat moet het toch fijn zijn je moreel en sociaal verheven te voelen. Je hebt niet eens in de gaten hoe sneu en zielig je betoog is, boehoe die stoute PVV stemmers en foute PVV. Je hebt er zelfs een profiel van wat volgens onderzoek een PVV stemmer zou zijn? Heb je een bron? Of is het gewoon een beeld wat je bij de PVV stemmer hebt?

  Net zoals het beeld bestaat van de Links stemmer? Ongeschoren oksels en flamoes, sandaaltjes en geitenwollenssokken en nog nooit een tandenborstel aangeraakt. Het is niet de PVV die Nederland verdeeld het zijn de Anti PVV’ers die denken dat Moslims op treinen worden gezet en elke PVV’er voor racist en fascist uitmaakt.

  Waar woon je eigenlijk? bestaat jou wijk uit 80% niet westerse allochtonen? Vast niet. Want dat had je wel een ander jank stukje geschreven. Heb je überhaupt de Koran wel eens gelezen? Vast niet! maar je hebt natuurlijk wel een mening over de mensen die dat wel gedaan hebben, en dus feitelijk wel weten waar ze over praten. Wie is er hier nou kortzichtig?

  Wat weet jij eigenlijk van de oorlog? was je erbij? Of zijn de verhalen erover voor jou genoeg? Net als de verhalen over de PVV stemmert? Feit is en blijft dat Hitler een Nationaal Socialist was, iets wat jij bent of in ieder geval keihard achter staat. De fascisten van nu zullen zich antifascisten noemen.

  Ik wens je veel geluk en wijsheid. Je zal het nodig hebben. Angsthaas

  1. Jammer dat je niet onder je eigen naam durft te posten.

   Ik zal later even een linkje voor je zoeken, want mijn beeld van de PVVer is inderdaad deels gebaseerd op onderzoeken.

   Toevallig woon ik wel in een wijk met een hoog percentage allochtonen, rond de 60% even uit mijn hoofd, veel niet-Westers. Met plezier overigens. Ik heb ook in een VINEX-wijk gewoond, in een blanke arbeidersbuurt, en in het Oude Noorden. In de eerste twee kwam ik meer aso’s tegen dan in de twee andere buurten, die volgens mij in de top drie van slechtste wijken in Nederland gestaan hebben. Mijn huidige wijk is ook bij Secret Millionaire Nederland geweest, dus niet echt een villawijk.

 2. Burger: je hoeft de `koran niet te lezen om te weten dat de standpunten van de PVV fout zijn, denk daar maar eens over na, vooral dat: nadenken in plaats van hysterisch op eeuwenoude teksten te reageren….

 3. En hierboven heb je dan een Q.E.D. van de gemiddelde PVV-er.

  Mijn tolerantie-grens voor het geblaat van de PVV is inmiddels 0 geworden. De PVV denkt continu als enige het recht te hebben ergens iets van te zeggen, en komt met persoonlijke aanvallen als je inhoudelijk kritiek hebt. Wederom Q.E.D in de post van Burger.

  Klaar. Genoeg is genoeg. Als Wilders komt opdagen krijgt hij wat mij betreft niet de kans om te zeggen dat de dam volstond met mensen die samen met de PVV slachtoffers van het socialisme herdachten. Laat maar eens stemmen horen die het niet met hem eens zijn. Al is dat maar in de vorm van 1 woord: “Boe”.

 4. Een helder lezenswaardig stuk waarop dan weer een geijkte PVV reactie komt van Burger. Daarin komt dan standaard iets van elite (verheven) en huilie huilie voor. Wat een puber gedrag.

  Joris

 5. In grote lijnen ben ik het eens met wat je hierboven schrijft. Toen Wilders de VVD verliet, zei hij nog wel eens iets zinnigs maar nadien is hij gaan raaskallen. Toch vind ik het te ver gaan om een politieke partij met een flink aantal zetels in de Kamer de toegang tot Dodenherking te ontzeggen, zoals Vos voorstelt, ook al heeft deze wellicht een dubbele agenda. Ik ben het vaak gloeiend oneens met de PvdA dus zou ik hetzelfde tegen Vos kunnen zeggen, maar zo werkt het niet. Ik vraag me steeds af hoe het toch zover heeft kunnen komen in Nederland dat we zo bang zijn voor andere religies, culturen en gewoonten? Ik hoor en zie ook bepaalde islamieten dingen zeggen die hier echt niet door de beugel kunnen en die lieden zouden best aangepakt mogen worden, evenals de k-marokkaantjes die hun geloof aan hun laars hebben gelapt anders zouden ze niet doen wat ze steeds maar blijven doen: mensen bang maken en rotzooi trappen, maar daarom hoeft toch niet de hele islamitische gemeenschap te bloeden? Helaas zien we wel de dingen die allemaal fout gaan bij allochtonen, nieuwe Nederlanders zoals je wilt, maar er wordt bijna nooit gerept over zaken die goed of zelfs uitstekend gaan en dat kun je de media verwijten. Nieuws is bijna altijd doffe ellende en treurigheid, geen wonder dat mensen gaan doemdenken en bang worden.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s