Maar ze zijn zo lekker gewoon gebleven…

Twitter is toch altijd weer een rijke bron van inspiratie. Het begon met een discussie op Twitter over of de Tweede Kamer een afspiegeling van de samenleving moest vormen en of opleidingsniveau relevant was voor een plaats in de Kamer. Iemand grapte vervolgens dat de PVV qua opleidingsniveau wel bijdroeg aan een goede afspiegeling van de Nederlandse samenleving, daarmee suggererend dat PVV het gemiddelde opleidingsniveau van andere partijen naar beneden haalde. Ik had zo’n vermoeden dat dat wellicht niet het geval zou zijn en werd nieuwsgierig naar wat voor mensen er nu eigenlijk in de fractie zaten.

De lijst

Al deze informatie komt van profielpagina’s die door de kamerleden zelf zijn aangemaakt, bijvoorbeeld bij de Tweede Kamer en LinkedIn.

 1. Geert Wilders: Havo; opleiding bij SOSV; deelcertificaten aan de Open Universiteit.
 2. Fleur Agema: HBO architectuur, werkte als projectleider op een architectenbureau
 3. Martin Bosma: Studeerde politicologie aan de Universiteit van Amsterdam en sociologie in New York, werkte als journalist en was directeur van de Nederlandse Radio Groep.
 4. Raymond de Roon: studeerde na de HBS rechten aan de Vrije Universiteit Amsterdam en de Rijksuniversiteit Leiden; werkte als wetenschappelijk medewerker bij de Vrije Universiteit, later op het ministerie van Binnenlandse Zaken, als officier van justitie en later als advocaat-generaal bij het Gerechtshof in Amsterdam.
 5. Lilian Helder: Studeerde Nederlands recht en werkte als advocate.
 6. Sietse Fritsma: Havo, deed HBO P&O en studeerde daarna sociale geografie aan de RUG. Werkte als ambtenaar bij de IND.
 7. Teun van Dijck: Studeerde bedrijfskunde aan de TU Eindhoven. Heeft in zeventien jaar zes verschillende banen gehad, variërend van consultant bij Ernst & Young tot eigenaar van drie restaurants.
 8. Louis Bontes: HBO Bestuurskunde en overheidsmanagement aan de Haagse Hogeschool en daarna Bestuurs- en Organisatiewetenschappen aan de UU. Was agent en later (hoofd)inspecteur in Rotterdam-Rijnmond.
 9. Dion Graus: Een beetje een aparte. HBO Management, en daarna een hele reeks banen in verschillende richtingen, van dierenartsbezoeker tot salesfuncties tot freelance televisiemaker voor een regionale omroep.
 10. Richard de Mos: HBO Marketing Management, PABO, was sales manager en later docent op een basisschool.
 11. Hero Brinkman: Havo, Vwo, propedeuse Rechten, HBO Buurtregie. Was inspecteur bij de politie.
 12. Eric Lucassen: Opleiding aan de Koninklijke Militaire School, was onderofficier bij de Koninklijke Landmacht.
 13. Roland van Vliet: Gymnasium, daarna Fiscaal Recht aan de Rijksuniversiteit Maastricht; werkte bij bedrijven als Connexxion en DAF als bedrijfsfiscalist.
 14. Johan Driessen: Studeerde rechten in Nijmegen en Wenen en werkte als advocaat.
 15. Karen Gerbrands: Deed atheneum, Verpleegkunde A en werkte als verpleegkundige.
 16. Joram van Klaveren: studeerde Godsdienstwetenschappen aan de Vrije Universiteit van Amsterdam en was leraar godsdienst.
 17. Marcial Hernandez: ging na het VWO naar de Koninklijke Militaire Academie en was onder andere pelotonscommandant, hoofd bureau opleidingen en plaatsvervangend compagniescommandant bij de Geneeskundige Compagnie, Hoofd sectie gezondheidszorg Task Force Uruzgan en later adviseur gezondheidszorg bij de Defensiestaf in Den Haag.
 18. Willie Dille: Deed na het gymnasium HBO Jongerenwerk, werkte 25 jaar in de gehandicaptenzorg.
 19. Leon de Jong: Deed MBO Facilitaire dienstverlening en MBO Detailhandel Marketing. Was verkoopmedewerker, bedrijfsleider en zanger. Eindelijk, een man van het volk. Hier kunnen de liefhebbers van Frans Bauer tenminste wat mee.
 20. Harm Beertema: Deed de lerarenopleiding Nederlands en Engels, was docent op een MBO in Rotterdam-Zuid en bestuurslid van Beter Onderwijs Nederland.
 21. Wim Kortenoeven: Onafgeronde studie Geschiedenis, een studie Politicologie; journalist en publicist. Werkte onder andere voor CIDI en schreef voor Israël Aktueel.
 22. Jhim van Bemmel: Heeft wel verder geleerd, rondde NIMA A en B af, maar werkte in redelijk normale banen. Was muzikant, werkte als administratief medewerker en accountmanager.
 23. André Elissen: begon op zijn 17e bij de politie, maar heeft zich daar flink opgewerkt en leerde ondertussen flink door. Hij behaalde een diploma op post-HBO niveau, en werkte onder andere als hoofdinspecteur van politie, senior-beleidsadviseur en had later een eigen bedrijf als consultant.
 24. Ino van den Besselaar: studeerde Nederlands recht en MO-economie aan de EUR en werkte onder andere  als laborant, als ambtenaar bij het ministerie van Sociale Zaken, en was hoofd arbeidsverhoudingen bij BouwNed.
Conclusie
Van de 24 kamerleden hebben er 21 een HBO- of academische opleiding. Dat is dus 88%. Ruimschoots meer dan de – uit verschillende onderzoeken – 13-16% van de achterban die hoogopgeleid is en ca. 28% van de Nederlanders. Het moge duidelijk zijn, we hebben hier bepaald niet te maken met Henken en Ingrids. Mocht je de Haagse elite zoeken…

Bronnen

Advertenties

3 thoughts on “Maar ze zijn zo lekker gewoon gebleven…

 1. Zelf bij GL zitten en dan de PVV beschuldigen tot de Haagse Elite te behoren?

  Ik heb hetzelfde ‘onderzoekje’ even gedaan voor de 10 GL’ers in de kamer. Excuus voor de opmaak, maar ik had niet de tijd en de middelen voorhanden voor een betere layout.

  1: Voortman, L.G.J.: Eet op kosten van Henk en Ingrid.
  Engelse taal- en letterkunde Rijksuniversiteit Groningen, literatuurwetenschap Rijksuniversiteit Groningen.
  Lid gemeenteraad van Groningen, vakbondsbestuurder FNV Bondgenoten.

  2: Tongeren, L. van: Internationaal Recht Universiteit van Amsterdam.
  Directeur van organisaties in Australië die zich inzetten voor daklozen en vluchtelingen, IMCO, provinciaal ondersteuningsinstituut van Noord-Holland, directeur van een Haagse vrouwenopvang, senior-projectadviseur Dienst Maatschappelijke Ontwikkeling van de gemeente Amsterdam, directeur Sociale Zaken gemeente Purmerend, bestuurlijke functie Europese lobbyorganisatie Women on Top, bestuurlijke functie bij een onderneming in vastgoed, directeur Greenpeace

  3: Sap, J.C.M.:
  Gymnasium B, Economische Wetenschappen, Universiteit van Tilburg, Doctoraatsopleiding Tinbergen Instituut, Universiteit van Amsterdam, Diverse bedrijfs- en managementopleidingen.
  Student-assistent, Universiteit van Tilburg, Onderzoek beloningsverschillen man/vrouw, Universteit van Amsterdam, Beleidsmedewerker arbeid en inkomen, Emancipatieraad, Diverse functies bij het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, Directeur expertisecentrum LEEFtijd, Lector leeftijd en loopbaan, GITP en Hogeschool INHOLLAND (wat was daar ook al weer mee?).

  4: Peters, M.:
  Japanse Taal en Cultuur, International Christian University, Tokyo, Japan,
  Research Fellowship rechten en Japanse literatuur, Universiteit van Kyoto, Japan
  Rechten, Universiteit Leiden
  Columbia University School of Law, New York
  Post-doctorale opleiding Europees mededingingsrecht, Grotius Academie
  Clingendael EU opleiding
  Leergang startende beleidsmedewerkers, min. Buitenlandse Zaken

  Onderzoeksassistent Rechtenfaculteit Tsukuba Universiteit, Japan
  Studentassistent Rechtenfaculteit, Universiteit Leiden
  Onderzoeksassistent Rechten Beleid, Universiteit Leiden
  Advocaat De Brauw Blackstone Westbroek N.V.
  Senior Media Law Associate, OVSE Missie Bosnië-Herzegovina
  Beleidsmedewerker Ministerie van Buitenlandse Zaken, verschillende directies
  Politiek Secretaris en Plaatsvervangend Chef de Poste, Nederlandse ambassade in Kaboel
  Adviseur Minister van Buitenlandse zaken van Afghanistan, Kaboel
  Lid van de Tweede Kamer der Staten Generaal

  5: Klaver, J.F.: Heeft nog nooit in z’n leven echt gewerkt! Eet ook vrolijk mee bij H&I.
  vmbo, Vrije School, social work, politicologie: schakelprogramma Europese politiek (niet voltooid), Universiteit van Amsterdam.
  Voorzitter-organisatie DWARS, jongerenorganisatie van GroenLinks, secretaris DWARS, voorzitter DWARS, lid kandidaatstellingscommissie partijbestuur GroenLinks, voorzitter CNV-jongeren, lid programmacommissie GroenLinks, Tweede Kamerverkiezingen.

  6: Grashof, H.J.: Eet ook al vrijwel zijn hele leven uit ‘de grote ruif’.
  VWO, Technische Universiteit Delft, faculteit civiele techniek
  Wethouder te Rotterdam, Duurzaamheidsambassadeur, Zelfstandig adviseur op terrein van duurzaamheidsvraagstukken, wethouder te Delft, rayonmanager bij de gemeente Haarlemmermeer, projectleider Etten-Leur, constructief ontwerper bij Octatube Spacestructures te Delft.

  7: Gent, W. van: mavo, havo, maatschappelijk werk Sociale Academie, cursussen kaderschool GroenLinks.
  Verkoopster HEMA, werkster, kinderoppas, kantinemedewerkster, sociaal adviseur huisvestingsbureau, hulpverlener Stichting toevluchtsoord voor vrouwen, sociaal adviseur gemeentelijk huisvestingsbureau Groningen, lid gemeenteraad van Groningen, districtshoofd FNV, lid Tweede Kamer der Staten-Generaal.

  8: El Fassed, A : En nog een meeëter!
  Politicologie, Rijksuniversiteit Leiden.
  Projectmedewerker, Koninklijke Landmacht, beleidsadviseur en programmamedewerker Hoorn van Afrika en Midden-Oosten, ICCO, seniorcommunicatieadviseur en lobbyist bij LAW, programmamanager en diverse andere functies bij Oxfam Novib.

  9: Dibi. T: Tja, 31 jaar oud en heeft óók nog nooit gewerkt.
  vwo Gymnasium, studeert nu Media en Cultuur

  10: Braakhuis, B.A.M.: opleiding industrieel productontwerpen, Haagse Hogeschool, studie (MBA) Kingston University te Londen.
  E-business Manager bij Nuon NV, manager marketing & communicatie a.i. bij Compass Group, manager marketing & communicatie, Hay Group Benelux, hoofd maatschappelijk verantwoord ondernemen, Van Lanschot Bankiers.

  CONCLUSIE
  Van de 10 GL-kamerleden hebben er 10 een HBO- of academische opleiding. Dat is dus 100%. Ruimschoots meer dan de – uit verschillende onderzoeken – ca. 28% van de Nederlanders. Opmerkelijk is dat 5 van de 10 al heel hun leven op de zak van Henk & Iingrid teren! Jawel, de verketterde Henk & Ingrid van de PVV!
  Het moge duidelijk zijn, mocht je de échte Haagse elite zoeken…

  Groeten,
  Paul

  1. Je hebt duidelijk het punt niet begrepen. GroenLinks claimt nergens een partij te zijn voor Henk en Ingrid, de PVV wel. GroenLinks verwijt andere partijen ook niet een soort foute elite te zijn, de PVV wel. Het maakt mij niet uit dat de politici van de PVV goed doorgeleerd hebben – graag zelfs, want ze moeten ingewikkelde dingen behandelen. Maar laat ze dan niet ondertussen het imago kweken van een stelletje normale jongens van de straat die het opnemen voor de arbeider en ondertussen andere mensen afzeiken om dingen die ze zelf ook gewoon gedaan hebben.

   Verder vraag ik me af hoe je erbij komt dat 5 van de 10 hun hele leven op de zak van Henk en Ingrid zouden leven. Van eentje weet ik het niet, maar de rest heeft volgens mij altijd gewoon gewerkt. Tenzij je doelt op werken voor een overheid, maar dat zou wel heel erg kortzichtig zijn en dan zou het bij de PVV niet anders zijn met al die politieambtenaren.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s