Romeinen 13:1-7 Eert de overheid

Tijdens het opruimen kwam ik een klein formaat van het Nieuw Testament tegen in de kast. Ik sloeg het open, zomaar eigenlijk, en precies op deze bladzij. Als God bestond, had hij het vast zo bedoeld.

Ieder mens moet zich onderwerpen aan de overheden, die boven hem staan. Want er is geen overheid dan door God en die er zijn, zijn door God gesteld. Wie zich dus tegen de overheid verzet, wederstaat de instelling Gods, en wie dit doen, zullen een oordeel over zich brengen. Want, als iemand goed handelt behoeft hij niet bevreesd te zijn voor de overheidspersonen, maar wel, als hij verkeerd handelt. Wilt gij zonder vrees voor de overheid zijn? Doe het goede, en gij zult lof van haar ontvangen. Zij staat immers in dienst van God, u ten goede. Maar indien gij kwaad doet, wees dan bevreesd; want zij draagt het zwaard niet tevergeefs; zij staat immers in de dienst van God, als toornende wreekster voor hem, die kwaad bedrijft. Daarom is het nodig zich te onderwerpen, niet slechts om de toorn, maar ook om des gewetens wil. Daarom brengt gij toch ook belastingen op; want zij zijn dienaren des Gods, die juist op dit punt voortdurend letten. Betaalt aan allen het verschuldigde, belastig aan wie belasting, tol aan wie tol, ontzag aan wie ontzag, eerbetoon aan wie eer toekomt.

Advertenties

2 reacties op ‘Romeinen 13:1-7 Eert de overheid

  1. Het is deze passage, die veel strenge protestaten parten heeft gespeeld tijdens de Tweede Wereldoorlog. Ze vonden door deze tekst, dat zij het Duitse gezag zonder meer diende te gehoorzamen. Maar het Nazi-regime was niet bepaald door God gegeven, wees het bestaan van God ook af en heeft onder kerkgebonden critici stevig huis gehouden. Altijd blijft het eigen geweten de uiteindelijke norm. In je handelen mag je niet tegen je eigen geweten in gaan. Ook niet als de wereldlijke overheid of een kerkelijke gezagsdrager je dat opdraagt. Je kunt een bijbeltekst uit die tijd niet zo maar op de huidige tijd toepassen.

    1. Dat je de bijbel niet letterlijk kunt toepassen in deze tijd, daar verschillen de meningen nogal over. Zie bijvoorbeeld mensen die hun ID-kaart thuislaten.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s