Amendementendag

Vandaag was de landelijke amendementendag van GroenLinks. Vele werkgroepvoorzitters, fractieleden en partijtijgers hadden zih verzameld in Utrecht om daar de amendementen te verdedigen die ze vorige week hebben ingediend met hun werkgroep, afdeling of als individu met voldoende ondersteuners.

De dag bestond uit twee delen van vier parallelle sessies, ingedeeld op thema. Ondergetekende was ’s ochtends aanwezig bij de sessie over arbeid. Het is niet mijn specialisme, maar we hadden amendementen die in alle acht verschillende sessies besproken werden en we hebben die eerlijk verdeeld over vier personen. De belangrijkste thema’s waren minimumjeugdloon, AOW en ontslagrecht. Sommige mensen wilden dat iedereen vanaf 16 al een normaal loon ging verdienen, maar anderen wilden dat pas vanaf 18 zodat jongeren zich niet zouden laten verleiden met school te stoppen om een vol salaris te verdienen. Over de AOW is veel discussie en veel mensen vragen zich af of het zin heeft de AOW-leeftijd te verhogen zolang ouderen niet aan een baan kunnen komen. Het creatiefste amendement vond ik dan ook een amendement dat voorstelde om de verhoging van de AOW-leeftijd te koppelen aan de toename van participatie door ouderen op de arbeidsmarkt. Ontslagrecht doet ook wat stof opwaaien en mijn indruk was bij deze sessie dat veel mensen niets zien in het afschaffen van toetsing voorafgaand aan het ontslag. Voor mij hoeft versoepeling ook niet zo nodig. Dat werkgevers nu geen werknemers aan zouden durven nemen omdat ze er dan niet meer vanaf kunnen komen lijkt me grote onzin: een werknemer ontslaan mag best wat moeite kosten en gezien alle tijdelijke en flexibele contracten, proeftijd en de mogelijkheid drie tijdelijke contracten te bieden, heeft het idee dat een werkgever meteen vast zit aan een werknemer weinig met de werkelijkheid te maken.

Na een lunch waarin door iedereen druk overlegd werd over het samenvoegen van amendementen en successen en teleurstellingen werden uitgewisseld, was het tijd voor sessie twee. De tweede sessie waar ik bij zat ging over landbouw en dierenrechten. De afdeling Rotterdam had nogal een aantal amendementen ingediend over dit onderwerp. Een aantal daarvan kreeg een negatief advies. Wat mij betreft werd bij deze sessie vooral duidelijk dat GroenLinks weinig op heeft met dierenrechten. We denken dat we er zijn als we zeggen dat we tegen megastallen zijn en noemen de Partij voor de Dieren overbodig. De realiteit is dat we dieren vooral zien als handelswaar die we wel met enig respect moeten behandelen, maar we willen er vooral geen last van hebben, onzelf voor blijven houden dat je vriendelijk kunt doden en stellen wat wij leuk vinden (een kat kopen op marktplaats, dressuurwedstrijden met paarden, dieren in een circus) boven wat goed is voor dieren. Dierenrechten zijn toch maar lastig.

Een van mijn amendementen over dierenwelzijn heeft het niet gehaald. Ik stelde voor om vermaak en sport met dieren te verbieden, tenzij aantoonbaar is dat het niet schadelijk is voor het dier. Het oorspronkelijke punt is andersom, we mogen doen met dieren wat we willen, tenzij aantoonbaar is dat het schadelijk is voor het dier. Mijn amendement werd negatief geadviseerd omdat de bewijslast dan bij het individu zou komen te liggen, terwijl het oorspronkelijke amendement helemaal niet duidelijk maakt waar de bewijslast dan komt te liggen en hoe het nu eigenlijk een verandering is van de huidige situatie. Ik heb het symbolisch laten staan, maar er kan niet over gestemd worden. Het is namelijk door het bestuur, m.i. onterecht, geclassificeerd als een kleine wijziging in plaats van een categorie 2-amendement, waarmee ze wat mij betreft de principiële kwestie erachter negeren. Maar er was al een amendement op dit punt en het bestuur had heel duidelijk de intentie om zo min mogelijk amendementen over te houden en zeker geen verschillende amendementen over hetzelfde punt over te houden. Dat is dan het enige van deze dag waar ik een onbevredigd gevoel over heb.

Mijn voorstel voor het verlagen van de BTW op gebruik van deelauto’s, dat een van de andere Rotterdammers heeft verdedigd in de sessie over vervoer, heeft een negatief advies gekregen, maar is wel categorie 2 geworden, wat mij de kans geeft het te verdedigen op het congres en betekent dat het in stemming wordt gebracht.

Op andere terreinen hebben we ook compromissen moeten sluiten, bijvoorbeeld met betrekking tot schaliegas, in de sessie over milieu waar onze fractievoorzitter Arno Bonte bij was. Het programma stelt voor om voorlopig geen vergunningen te verlenen, zolang we niet weten wat de effecten op mens en milieu zijn. Volgens mij weten we dat al voldoende en slaat het hele punt nergens op tenzij we uitvinden hoe we schaliegas uit de grond kunnen zingen in plaats van fracken, maar we hebben ons moeten schikken in een laffe formulering waar ik net zo min achter kan staan als achter het oorspronkelijke punt. Ik heb natuurlijk al eerder moeten concluderen dat anderen minder principieel zijn op groen dan ik en meer bereid tot compromissen sluiten.

Hoe dan ook, over het geheel genomen waren we toch allemaal wel positief over de dag en vonden we de sessies interessant. We hadden over het algemeen wel het gevoel een goede bijdrage te kunnen leveren. Nu maar aan de slag om andere leden ervan te overtuigen voor de goede amendementen te stemmen.

Advertenties

Een reactie op “Amendementendag

  1. Heb dubbele gevoelens over je opmerkingen over GL en dierenrechten. Ben, als ik dat lees, blij dat ik bij de PvdD zit, ondanks dat je daar veel emotioneel gegil hebt waar ik ook niet achter sta.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s