Anticonceptie in het basispakket (Amendement 324)

Tijdens het lezen van de amendementen zag ik het amendement van de diversiteitswerkgroepen, afdeling Utrecht-Stad en GroenLinks Amsterdam waar ik van harte voor ben: anticonceptie moet in het basispakket.

 

Het partijbestuur raadt dit amendement af, met wat mij betreft zeer slechte argumenten: “Anticonceptie wordt voor vrouwen tot 21 jaar reeds vergoed. De pil is bovendien zo goedkoop (1,27 per maand) dat er nauwelijks een financiele drempel is. Het spiraaltje wordt daarnaast door sommige basisverzekeringen vergoed en in de meeste aanvullende verzekeringen. Condooms zijn bovendien goedkoop of zelfs gratis verkrijgbaar”.

Daarin staan meerdere onwaarheden. De pil wordt niet standaard vergoed tot 21 jaar. Voor sommige anticonceptiepillen geldt wel degelijk een eigen bijdrage. Voor bijvoorbeeld Yasmin of Qlaira gelden eigen bijdrages van ongeveer 15 tot 20 euro. Voor de prikpil geldt ook dat deze niet vergoed wordt onder de 21 jaar, terwijl het een uitkomst kan zijn voor tienermeisjes die misschien nog wat meer moeite hebben met het regelmatig innemen van de pil of zich niet bewust zijn van de verminderde werking van de pil na braken, diarree of een antibioticakuur. Het plaatsen van een spiraaltje is in deze leeftijd vaak geen optie, omdat het pijnlijker kan zijn dan bij vrouwen die al een kind hebben gehad en omdat jonge meisjes vaak meer moeite hebben met het idee uit de kleren te moeten voor een arts.

Dat je boven de 21 maar E1,27 per maand kwijt bent aan de pil is ook niet waar. De schrijvers van het advies lijken te denken dat alle vrouwen zomaar even dezelfde goedkoopste pil kunnen gebruiken, maar de verschillende soorten anticonceptiepillen hebben verschillende samenstellingen en de bijwerkingen kunnen nogal uiteenlopen. De kosten per cyclus varieren per pil volgens de site mijnanticonceptie.nl van 52 cent tot E9,57. Voor wie van een minimuminkomen moet leven is bijna 120 euro per jaar nog best een bedrag.

Het koperspiraaltje is dan wellicht goedkoper, vanaf 32 euro voor vijf tot tien jaar, maar is minder betrouwbaar dan hormonale anticonceptie en niet voor iedereen weggelegd. Sommige vrouwen die toch al veel last hebben van krampen, zitten niet te wachten op extra pijn van een stuk koper in hun baarmoeder. Bovendien zou niemand zijn anticonceptiemiddel moeten hoeven kiezen op basis van kosten, maar op basis van wat het beste is in die situatie.

Een hormoonspiraal of implanon, voor mensen die vergeetachtig zijn en daarom liever de pil niet gebruiken, of die om medische redenen voor deze vorm van anticonceptie willen kiezen (bijvoorbeeld omdat er minder hormonen in zitten dan in de pil en ze daar overgevoelig op reageren), moeten rekenen op ongeveer 130 euro. Dat is een behoorlijke aanschafprijs en dus een drempel. Om nog maar te zwijgen over sterilisatie, waar een zeer hoog prijskaartje aan hangt.

Ook moet je je afvragen of het idee dat je het zelf moet betalen geen drempel zal vormen, omdat mensen de kosten mogelijk hoger inschatten dan ze zijn en daarom misschien van tevoren al denken dat ze het niet kunnen betalen. Of de kosten voor het vergoeden van anticonceptie nu werkelijk zo hoog zijn, betwijfel ik. Met het huidige eigen risico betaal je ze over het algemeen toch al zelf (net als de bijkomende kosten voor het recept en in de toekomst wellicht ook de huisarts), tenzij je al heel erg veel medische kosten maakt. In het voorstel van GroenLinks om het eigen risico inkomensafhankelijk te maken, zou de vergoeding van anticonceptie ook juist ten gunste komen van mensen die een laag inkomen hebben en/of veel medische kosten maken. Juist daarmee zorg je ervoor dat kwetsbare groepen waarvan je juist wilt dat de drempel voor anticonceptie zo laag mogelijk is (bijvoorbeeld omdat ze al moeite genoeg hebben om voor zichzelf te zorgen of geneigd zijn genotsmiddelen te verkiezen boven anticonceptie) ondersteund worden.

Maar eerlijkgezegd gaat het mij vooral om principiële keuzes: de eerste heb ik al genoemd: wil je dat mensen kiezen voor het middel dat het best bij hun situatie past, of het middel dat het goedkoopst is ondanks dat het misschien niet goed voor ze is of niet betrouwbaar is?

Het tweede is dat m.i. iedereen de mogelijkheid moet hebben zo veel mogelijk over zijn of haar lichaam te beschikken, en dat de mogelijkheid te beschikken over anticonceptie daar een belangrijk onderdeel van kan zijn. Voornamelijk voor vrouwen, maar als je sterilisatie meetelt of rekening houdt met toekomstige ontwikkelingen, of als je uitgaat van een situatie waarin mannen en vrouwen samen genieten van een gezond seksleven binnen een relatie waarin beide partijen geen kinderen wensen, ook voor mannen.

Het derde is dat als de kosten niet vergoed worden, ze vrijwel alleen bij de vrouw liggen. Voor mannen zijn nog nauwelijks goede anticonceptiemiddelen beschikbaar en in de praktijk is het dus de vrouw die bijvoorbeeld de pil slikt of het spiraaltje laat plaatsen. Het zou eerlijker zijn als de kosten verdeeld werden, omdat seks wat mij betreft voor iedereen een normaal onderdeel van het leven zou moeten kunnen zijn, zonder je druk te hoeven maken om ongewenste zwangerschappen en of je nog wel geld hebt voor een pakje anticonceptiepillen of condooms. Binnen een relatie zou je de kosten nog kunnen delen, maar buiten een relatie wordt dat lastig. Ik zit er als vrouw in ieder geval niet op te wachten om aan het begin van het jaar een inschatting te maken van mijn anticonceptiekosten en het aantal verwachte bedpartners of vrijpartijen, zodat ik die voorafgaand aan de daad om een tegemoetkoming in de kosten kan vragen.

Dus lieve congesgangers: stem morgen tegen het advies van het partijbestuur, stem voor amendement 324.

Advertenties

One thought on “Anticonceptie in het basispakket (Amendement 324)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s