//
you're reading...
Maatschappij, Politiek

Waarom GroenLinks het niet meer moet hebben over ‘Brussel’ en ‘in Europa’

GroenLinks zou in de campagne voor de Europese verkiezingen wat mij betreft nooit meer mogen spreken over pro- of anti-Europees, over “in Europa” of over Brussel alsof het een zelfstandige entiteit is. Als we serieus zijn over de plannen die we uit willen voeren op Europees niveau, moeten we niet meegaan in een verhaal dat suggereert dat je voor of tegen Europa kan zijn, alsof het iets is wat kan verdwijnen als je er maar hard genoeg tegen schopt, zoals sommige politici het voor proberen te stellen.

Europa bestaat, en Nederland ligt in Europa. Daarom zijn we net zo mal als de Britten die denken dat Europa aan de overkant ligt, als we het hebben over ‘in Europa’. Er is al een bestuurslaag in Europa, net zoals die er is op nationaal niveau, op provinciaal niveau en op stedelijk niveau. Dat GroenLinks plannen heeft voor Nederland of voor bijvoorbeeld Rotterdam, maakt ons niet pro-Rotterdam of pro-Nederland. Dat je bevoegdheden anders wilt verdelen, betekent ook niet per se dat je voor of tegen een hele bestuurslaag bent. Niet tevreden zijn met wat er in Nederland gebeurt, maakt je ook niet anti-Nederland. We willen iets anders in Nederland en in (de rest van) Europa, dan wat er nu gebeurt onder leiding van rechtse partijen.

GroenLinks moet uitdragen wat zij gelooft. We willen meer democratische controle in Europa en op termijn ook Europese kieslijsten. Daarom moeten we niet meer meedoen met politici die zullen zeggen dat de bevolking straks mag kiezen tussen Nederlandse partijen. Die Nederlandse partijen zijn straks namelijk onderdeel van grotere Europese partijen. Politici die doen alsof er een keuze is tussen bijvoorbeeld D66 en VVD, zijn niet helemaal eerlijk. Laten we tenminste als GroenLinks de kiezer als volwassene behandelen en vertellen hoe het werkelijk zit.

Daar hoort ook bij dat we het niet hebben over Brussel. Brussel is een stad waar politici werken die beslissingen nemen. Brussel is geen persoon of een instituut, het is geen natuurverschijnsel dat effecten heeft waar wij niets aan kunnen doen.

Politici van GroenLinks, laat je niet meeslepen door betogen van andere politici en je niet verleiden om in onzinnige tegenstellingen te denken. Wij moeten ons eigen verhaal vertellen.

Advertenties

Reacties

Nog geen reacties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

Instagram

In de categorie 'redenen waarom ik een slechte veganist ben'. Ik heb veel te dieronvriendelijke humor.

Enter your email address to subscribe to this blog and receive notifications of new posts by email.

Doe mee met 931 andere volgers

Categorieën

%d bloggers liken dit: