Kennismaking Zin in GroenLinks Europa

Gisteren was de kennismakingsdag van de nieuwe leergang van de GroenLinks Academie, Zin in GroenLinks Europa. We verzamelden in café Haagse Kluis in Den Haag met 17 deelnemers uit het hele land, van Kerkrade tot Groningen. Meteen werd het programma omgegooid. Jesse Klaver zou iets komen vertellen, maar omdat zijn agenda was aangepast, werd onze agenda dat ook. Na een korte introductie en voorstelrondje gingen we van start. 

Dirk van den Bosch, persvoorlichter voor GroenLinks in Europa, vertelde eerst over hoe Europese politiek in elkaar steekt en hoe hij omgaat met de media. Zo willen sommige nieuwsprogramma’s blijkbaar alleen delegatieleiders interviewen, en zijn er kranten die stelselmatig iedere verwijzing naar de Europese raad of commissies vervangen door het vage Brussel, omdat het anders allemaal zo ingewikkeld wordt voor de burger. Zelf denk ik dat het daarmee juist alleen maar ingewikkelder wordt; hoe kun je immers een mening vormen als je nooit eerlijke en volledige informatie krijgt, maar alles juist zo vaag mogelijk wordt gepresenteerd? De vraag is alleen hoe je dat verandert. 

Daarna vertelde Jesse Klaver kort iets over het onderwerp subsidiariteit – de vraag op welk niveau je bepaalde taken het best kunt uitvoeren – en gingen we naar de Tweede Kamer om een stukje van het debat hierover te bekijken. Dat veel mensen niet onder de indruk waren van het lijstje met onderwerpen waarop het kabinet ‘macht’ uit Europa wil terughalen was duidelijk, gezien het gegrinnik bij de verwijzingen naar schoolfruit, en Jesse stelde terecht de vraag waarom men zich hier druk om maakt, maar niet om de bewaarplicht van telecomproviders of bankenunies, die veel ingrijpender zijn. 

Daarna was het tijd voor een lunch, waarna Joost Lagendijk aanschoof als gastspreker. Hij sprak over waarom Europese samenwerking belangrijk is en hoe je dat uitlegt. Voor ons is het ontstaan van Europese samenwerking na de oorlog een bekend verhaal en we vinden het vanzelfsprekend dat Europese samenwerking nodig is voor het bestrijden van milieuproblemen – luchtverontreiniging stopt tenslotte niet bij de grens, bijvoorbeeld. Dat laatste kunnen we goed uitleggen, en wordt door veel mensen begrepen, maar lang niet iedereen is er van overtuigd dat Nederland niet meer in zijn eentje op kan tegen de VS of China. Ook gaf hij zijn visie op het ‘democratisch tekort’ in Europa. Europarlementariërs worden gekozen, maar besloten vergaderingen van ministers en veto-recht maken het soms lastig om besluiten te nemen en te controleren. Aan de ene kant is er veel verbeterd, bijvoorbeeld door meer openbare vergaderingen; aan de andere kant zijn er minder correspondenten die verslag doen van Europese politiek dan een aantal jaar geleden en is er nog onvoldoende kennis over ‘Brussel’ bij de Nederlandse kiezer. 

Aan het eind van de dag mochten we een lijstje maken van zaken die we graag willen leren tijdens de leergang. Zelf wil ik aan het eind van deze leergang in ieder geval precies weten hoe besluiten tot stand komen in Europa en welke besluiten nu op Europees niveau en welke in Nederland worden gemaakt, zodat ik nooit meer met mijn mond vol tanden sta als iemand weer eens verwijst naar wat ‘Brussel’ gedaan zou hebben om ons Nederlanders het leven zuur te maken. 

We sloten af met een borrel, waarbij druk gepraat werd over studies en werk, maar vooral over de problemen om werk te vinden. Al met al was het een leerzame dag met een leuke groep mensen en ik heb vooral veel zin in de werkbezoeken aan Brussel en Straatsburg. 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s