Pretorialaan: van stenige racebaan naar groene entree van Afrikaanderwijk

Afgelopen maandag was er een bijeenkomst van de deelgemeente over de Pretorialaan. Alle bewoners en ondernemers in de straat waren hiervoor uitgenodigd. 
 
Het zal niemand die hier de weg kent zijn ontgaan dat er wel wat dingen beter kunnen in de Afrikaanderwijk en in de Pretorialaan. De deelgemeente is bezig om een plan te maken voor het stukje Pretorialaan tussen de Maashaven en de Paul Krugerstraat. Het is pas een eerste schets, maar het idee speelt dat er een stukje van de markt verdwijnt en daar een mooi groen plein komt, om de entree van de buurt aantrekkelijk te maken en er een plek van te maken waar mensen graag willen zijn. Ook willen ze het asfalt vervangen door klinkers. Dat ziet er mooier uit en zorgt er waarschijnlijk ook voor dat er iets minder vaak te hard wordt gereden door de straat. 
 
De bewoners die aanwezig waren op deze avond van de deelgemeente, waren bijna allemaal enthousiast. Iedereen wilde een mooiere, groenere buurt en meer aandacht voor verkeersveiligheid. Er was ruimte om zelf wensen en aandachtspunten te melden en dat heb ik zelf ook gedaan, op basis van wat ik zoal uit het raam zie: busjes van vervoer op maat die op de stoep of op het zebrapad parkeren; veel mensen die te hard rijden en daardoor ongelukken op de kruising; oude mensen die niet meer zo ver kunnen lopen en op een muurtje uitrusten – bij gebrek aan bankjes; en mensen die denken dat ze wel even over het marktplein kunnen steken met de auto en dan op een van de balken om het plein heen blijven hangen.
 
De ondernemers waren wat minder enthousiast en hadden vooral veel vragen. Wanneer gaat dat gebeuren? Hoe lang duurt het? Kunnen mijn klanten dan nog wel bij de winkel komen? Begrijpelijke zorgen. Een stel dat een marktwagen heeft gekocht, hoorde voor het eerst van de plannen om de markt in te korten, en maakte zich zorgen of hun plek wel terug kwam. Zij vonden het plein verder wel prima, en zagen alleen maar nadelen aan het plan. Daar waren ze dan wel de enige in, vermoed ik, maar ze woonden zelf ook niet in de buurt.
 
Veel gemompel hoorde ik vooral over bereikbaarheid en parkeerplaatsen. Veel ondernemers leven nog steeds in de veronderstelling dat parkeren het allerbelangrijkste is voor hun klanten. Dat was ook al duidelijk bij de uitkomst van het draagvlakonderzoek naar betaald parkeren in de Afrikaanderwijk; dat gaat hem voorlopig helaas niet worden. Het is een hardnekkig misverstand dat veel gratis parkeervakken bijna een garantie zijn voor goede omzet, al spreken onderzoeksresultaten dat juist tegen. En we weten het eigenlijk allemaal ook wel: in een winkelcentrum waar we gratis kunnen parkeren, maar waar het niet leuk is, blijven we niet langer omdat het nu eenmaal gratis is. En als ergens een goed aanbod is en een prettige sfeer, met een leuk terrasje of goede koffiebar, dan vinden we die paar euro voor de parkeermeter of garage helemaal niet onoverkomelijk. En daarnaast, de meeste bezoekers van een bakker, dierenwinkel of snackbar komen uit de buurt. Je gaat niet speciaal met de auto de halve stad door om in Afrikaanderwijk een halfje bruin of een Turkse pizza te kopen.
 
Wat mij betreft hoeven ze dan ook niet zo nodig exact evenveel parkeerplaatsen terug te brengen. Je woont hier tussen drie tramhaltes en een metrostation en de bus rijdt door de straat; naar Vuurplaat, Zuidplein, Beijerlandselaan en de stad kun je fietsen of zelfs lopen. Maar ik begrijp de keuze van de deelgemeente wel, omdat het zo gevoelig ligt. Een bewoner stelde trouwens voor om parkeerplaatsen te maken onder de metro, omdat er toch niets gebeurt met dat stukje. Ik weet niet of het haalbaar is, maar dat vond ik helemaal geen gek idee. Zo midden tussen de banen van een doorgaande weg kun je er verder toch weinig anders mee. 
 
Al zou ik sommige dingen zelf anders willen zien, ben ik dus eigenlijk wel tevreden met de voorlopige plannen. 
Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s