Blogje van een boze extremist.

Bij De Wereld Draait Door vertelde Jesse Klaver over de documentaire Cowspiracy, waarin wordt verteld over de milieueffecten van vleesconsumptie. Ik ben natuurlijk blij dat er op televisie aandacht besteed wordt aan de gevolgen van vlees eten, maar van de uitspraken van Klaver word ik niet gelukkig.

Jesse eet vlees. En hij vindt Cowspiracy wel goed, maar te extreem.”Dat vind ik niet goed aan de documentaire. Het roept eigenlijk op tot een soort veganisme.”

Ja, stel je voor, dat mensen over zouden gaan op een dieet dat niet bijdraagt aan het vernietigen van de aarde. Datmoetenwenietwillenmetzijnallen!!! Stel je voor: geen dieren in kleine hokjes stoppen, geen inefficiënt gebruik van voedselgewassen, minder grote hoeveelheden water nodig, geen dieren die vermoord hoeven te worden, geen gevallen meer van hele stallen vol varkens die gedood worden vanwege varkenspest of andere ziekten, een enorme reductie in antibioticagebruik en dus de bijbehorende risico’s op resistentie, etc. etc. etc. JE MOET ER TOCH NIET AAN DENKEN?!?!?! Nee, echt, Jesse, wat een HEL! BRRRRR.

Als we de logica van Jesse Klaver volgen, dan moeten we ook allemaal drie keer per week met de auto. Nee, vooral niet iedere dag naar je werk fietsen, dat is echt zo fucking extreem. Het gaat namelijk niet om nooit met de auto gaan, nee. We moeten gewoon allemaal minder met de auto gaan. Gewoon lekker drie keer per week onze medemens vergassen, dat is uiteindelijk toch het best. Oh en mensen die met fietsvakantie gaan en nooit meer vliegen, die moet je natuurlijk direct opsluiten. Gevaarlijke extremisten zijn dat.

Weet je wie pas echt erg zijn? Mensen met van die herbruikbare stoffen tasjes. Brrrrr. Koop gewoon drie keer per week een plastic tasje! De wereld wordt er toch niet beter van als we nooit meer plastic gebruiken? Nee, gewoon, hup, een klein béétje plastic in die oceaan gooien, gewoon wat minder met zijn allen.

Ok, dat zijn niet de woorden van Klaver. Ik liet me een beetje gaan, want ik word hier dus enorm pissig van. Veganisten zijn niet extreem. Ze zien gewoon af van iets wat ontzettend schadelijk is voor mens, milieu en dier, net als mensen die afzien van autobezit, plastic tasjes, katoenen kleding gemaakt door kleuters uit Bangladesh, enz.

Daarnaast gaat Jesse volledig voorbij aan dierenrechten, iets wat bij GroenLinks wel vaker een probleem is.

“Als je een lekker stoofpotje maakt met belgisch bier en je weet dat daar  15000 liter water voor nodig is, kijk je er toch anders naar.”

Als ik kijk naar een stoofpotje met Belgisch bier, dan zie ik dat iemand gedacht heeft dat hij het recht had te beslissen over het leven van een ander wezen en een prima biertje verpest heeft met een in blokjes gesneden kadaver.

Maar zolang er maar wat minder CO2 komt, maakt het verder allemaal niet uit, lijkt het. Het moet echt eens door gaan dringen bij mensen dat diervriendelijk vlees niet bestaat. Je kan een dier wel goed verzorgen, maar tenzij je doodgemaakt worden iets heel leuks vindt, is een dier slachten gewoon niet vriendelijk. Het is zoiets als een vriendelijke overval: eerst goedemorgen zeggen voor je de inhoud van de kassa opeist. Het slaat gewoon nergens op.

Dat het niet haalbaar is om van iedereen te vragen veganist te worden, is een ander punt. Ik zie het ook niet morgen gebeuren. Maar het zou wel fijn zijn als Jesse in ieder geval niet tegen veganisme zou pleiten, het niet af zou doen als een uiterste dat vermeden dient te worden. Ik vind het als lid zeer respectloos om op deze manier belachelijk gemaakt te worden om mijn keuze, die juist voortkomt uit het beter willen maken voor de rest van de wereld.

En waar zijn de dromen van GroenLinks? Dat iets niet morgen al haalbaar is, zou toch nooit een reden moeten zijn het niet na te streven? We streven toch ook een overgang op duurzame energie na, terwijl niet iedereen daar klaar voor is? Terwijl dat niet morgen gaat gebeuren? Terwijl het misschien ook in 2050 wel helemaal niet gaat gebeuren? Wij zijn toch die partij die voorop loopt, die durft te zeggen wat er nodig is voor andere mensen er klaar voor zijn?

Idealen zijn niks waard als je er niet naar handelt. Dus kom op Jesse, maak die stoofpot voortaan gewoon met seitan.

Advertenties

One thought on “Blogje van een boze extremist.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s