Wát? Aerial Hammock. Vraag me niet hoe ik erbij kwam, maar het leek me leuk om uit te proberen. Nee, eigenlijk is dat niet  helemaal waar… Laat ik gewoon eerlijk zijn: het leek me grappig om eens te doen en te kijken wat voor mensen daar nou op afkomen, maar ik nam het totaal niet serieus als sport. Toen ik op de website van de AH Sportactie zat rond te kijken naar wat ik eigenlijk kon doen met die sportpunten, kwam ik het toevallig tegen en eerlijkgezegd moest ik er vooral om grinniken.

Dus vorige week maandag fietste ik uit mijn werk naar de paaldansstudio waar deze workshop werd gegeven. Niet een plek waar ik vaak kom, zeg maar. Ik associeer paaldansen toch vooral met woorden als elegant en sexy, woorden die ik voor mezelf nooit zou gebruiken. Ik hoopte dat niemand me daar naar binnen zou zien gaan. Niet dat omdat ik vind dat paaldansen en verwante activiteiten iets zijn om je voor te schamen, maar omdat ik me er heel ongemakkelijk en out-of-place voelde.

"What if I fall? Oh, but my darling, what if you fly?"

Eenmaal binnen kleedde ik me om en liep het zaaltje in. Ik koos een van de plekken die nog vrij waren, achteraf niet zo’n heel handige. Ik had ruzie met de paal rechts van me, zat te dicht op de deelnemer links van me en had een aanvaring met een deur die iemand open had laten staan. Een beetje meer ruimte had wel fijn geweest.

Zo’n doek ziet er heel soepel en zacht uit, maar zodra je erin klimt wordt het een martelwerktuig, merkte ik al snel. De simpelste oefening is een onmogelijke opgave, want die stof trekt natuurlijk strak en snijdt in je lichaam of valt met geen mogelijkheid meer te bewegen. Dat mensen hierin iets doen en er sierlijk uitzien in plaats van als een rollade in ademnood is an sich al een sport, maar het bleek dus nog best wel intensief. Op z’n kop hangen lukte nog wel – gelukkig had ik nog niet gegeten – maar dan overeind komen is behoorlijk pittig. (Hier een filmpje van iemand die dat wel kan zonder zuchten en steunen.) De staande poses gingen me beter af, maar voor alles goldt dat je er behoorlijk sterke buikspieren en armen voor nodig had. Ik was wel blij toen het afgelopen was,  want de druk van de stof op mijn lichaam deed echt te veel pijn. Ik denk dat gewicht en vetverdeling hier een rol spelen – als je minder vet hebt en je spieren aanspant, dan snijdt het doek niet zo in je lichaam. Maar het was ook wat hms-overgevoeligheid – mijn handen waren verkrampt van het vasthouden van de stof en de tranen springen bij mij al in mijn ogen als je naar mijn bovenbenen wijst, dus dit was best wel echt heel onaangenaam. (En had ik al gezegd dat ik heel blij was dat ik nog niet gegeten had?)

En, mevrouw Stemband, wat heb je nu geleerd? Dingen die er makkelijk uitzien zijn dat dus niet per se. Het is absoluut niet mijn ding, want ik hou meer van meppen dan van alles wat lijkt op dans of anderszins sierlijk moet zijn, maar het is denk ik wel een goede training. Het volgende op de planning is Krav Maga. Daarna volgen nog schaken (ja echt, en ik kijk daar ook naar uit), Jiu-Jitsu en Aikido. Van die vier is er ééntje radicaal anders dan de andere drie, en ik doel niet op schaken. Wie weet het antwoord?

Advertenties

One thought on “Aerial Hammock

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s