Krav Maga

Vandaag brachten de AH Sportpunten me naar Krav Maga bij sportschool HSW. Heel wat anders dan Aerial Hammock – gelukkig. Ik was wel een beetje zenuwachtig van tevoren, want ik had geen idee wat ik moest verwachten. Hoe de les zou gaan, wat voor mensen zo’n sport doen, werkelijk geen idee. Wel wat youtube-filmpjes gekeken, maar daar zie je natuurlijk vooral de spectaculaire technieken en de praktijk is altijd minder spannend. (Een geruststellende gedachte.)

Krav Maga, voor de lezer die het nog niet kent, is een vorm van zelfverdediging die rond de Tweede Wereldoorlog ontstond. Het werd ontwikkeld door Imi Lichtenfeld, die later het Israëlisch Defensieleger zou gaan trainen. Later ontwikkelde het zich verder tot een breder beoefende discipline. Het is anders dan de meeste vechtsporten in die zin dat er minder regels zijn en het niet draait om mooie techniek, maar vooral heel praktisch is en gericht op jezelf beschermen. Je tegenstander uitschakelen en wegwezen dus.

Van tevoren dacht ik dat ik het daarom minder interessant zou vinden, omdat ik juist dat sierlijke van kyokushin karate miste bij proeflessen pencak silat die ik een paar jaar geleden deed. Maar dat was dus niet zo, ik heb me wel vermaakt. Het was een leuke mix van conditietraining en technieken oefenen, op een prettige manier gegeven. En wat me opviel was dat iedereen onderling heel aardig en open was. Ik voelde me geen buitenstaander die een keer kwam kijken, al ben je de eerste keer natuurlijk een beetje aan het kloten. De sfeer was prettig, geen machogedoe, mensen waren gewoon serieus bezig.

Ik denk wel dat het een les is die wat meer geschikt is voor mensen die al een klein beetje ervaring met sport hebben, of je moet het niet erg vinden om in het begin moeilijk mee te komen. Er werd geen druk op gelegd, maar ik zou het zelf niet fijn vinden als ik veel dingen niet mee kon doen. Als je me vier jaar geleden had gevraagd om 30 high five pushups te doen, zou ik inwendig in paniek geraakt zijn. Maar als je een kleín beetje conditie en kracht hebt, is het prima te doen. En verder moet je geen probleem hebben met andere mensen aanraken, want dat is wel een essentieel onderdeel van doen alsof je iemand wilt wurgen / je niet gewurgd wil worden. Het lastigste daarbij vond ik zelf vooral het inschatten hoe ver je kunt gaan tijdens het oefenen. Bij krav maga richt je je op de meest kwetsbare plekken van het lichaam en je wilt iemand natuurlijk niet serieus pijn doen. (Of pijn lijden, dus een beetje vertrouwen in de mensheid is ook wel nodig.)

Het was wel een leuke ervaring en ik heb me voor nog een proefles ingeschreven op een andere vestiging, want zo’n uurtje zegt niet zo veel natuurlijk. Het is altijd goed om verschillende instructeurs en groepen mee te maken. Het gaat in ieder geval op het lijstje met mogelijk interessante dingen om te gaan doen. Ik doe op dit moment alleen BodyPump & BodyCombat en daarbij ligt de uitdaging voor mij in vooruitgang op kracht en conditie. Naast dat ik het gewoon gezellig vind en dat Pump voor mij als HMS’er absoluut onmisbaar is om normaal en relatief pijnloos te kunnen functioneren. Ik mis echter iets waarbij ik het gevoel heb steeds iets nieuws te leren en dáár vooruitgang in te boeken, en dat zou Krav Maga best wel kunnen zijn. (Maar ik ga eerst ook nog wat andere dingen proberen.)

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s