Eind vorig jaar schreef ik dat het een jaar van herstel was. Dit jaar gaat de boeken in als het jaar dat ik me weer langzaam mezelf begon te voelen. Ik ben misschien nog niet helemaal waar ik wil zijn, maar het komt in de buurt.

Grote veranderingen

De belangrijkste verandering dit jaar was verhuizen. Ik ben zo blij dat ik eindelijk een stabiele, rustige situatie heb. De hoge huur is het enige minpunt, maar daar kun je in deze tijd bijna niet aan ontkomen. Verder woon ik op een mooie plek tussen meerdere parken en plassen, verkeersluw, met alles wat ik nodig heb in de buurt, en met genoeg ruimte en een groot balkon. Helaas wel alleen ’s ochtends zon, maar je kunt niet alles hebben. Weten dat ik even niet meer hoef te verhuizen is heel rustgevend.

Een andere grote stap is dat ik voor het eerst in mijn leven professionele hulp heb geaccepteerd. Dat had ik eerder moeten doen. Soms heb je een dal nodig om te weten dat je Dit Echt Nooit Meer wilt. Blijkbaar. Met hulp van mijn psychosomatisch fysiotherapeut leerde ik weer contact te maken met mijn lichaam en mijn emoties te voelen. Ik leerde om me niet alleen te richten op wat fout ging of pijn deed, maar de vervelende dingen te laten voor wat ze zijn en verder te gaan met mijn leven. Ik heb kunnen accepteren dat mijn lichaam niet kan wat ik zou willen en dat het op dit moment niet kan wat ik twee jaar terug kon. Ik heb losgelaten dat ik beter en sterker moet zijn dan alle anderen en ben langzaam weer aan het opbouwen, met geduld, en met genoeg rust.

2017-06-19 20.20.20-2.jpg
See no evil, hear no evil. Blijft een van mijn favoriete films.

Verbondenheid

Er is maar één ding dat ik nog steeds niet helemaal kan loslaten. Gedurende mijn mindere fase was er iemand waar ik veel steun aan had. Juist nu het beter gaat met me, voel ik meer afstand, en ik begrijp niet goed waarom. Gelukkig voelde ik met anderen wel echte verbinding, veel meer dan ooit. Echte connectie betekent voor mij dat ik het gevoel heb eerlijk te kunnen zijn zonder veroordeeld te worden voor mijn fouten, en dat er vertrouwen is van beide kanten; een eerlijke en open communicatie en acceptatie. Ik heb me gerealiseerd dat ik weinig mensen in mijn leven heb die ik echte vrienden zou noemen, onder andere omdat ik nooit durfde te delen wat ik dacht of voelde. Ik ben er blij mee dat sommige vriendschappen zich verdiept hebben. Desondanks voel ik me vaak erg geïsoleerd, blijft het moeilijk om me open te stellen voor anderen en praktisch lastig om contact te onderhouden terwijl ik zo vaak moe ben of chagrijnig van de pijn. Er zal nog heel wat moeten gebeuren voor ik echt tevreden ben met mijn sociaal leven.

you me her
Uit: You me her.

Keuzes

Eén van de belangrijkste redenen dat ik overspannen ben geraakt is denk ik dat ik nooit geleerd heb na te denken over wat mij gelukkig maakt en welke keuzes daarbij passen. Ik heb geleerd aan verwachtingen te voldoen en hard te werken, maar tot een paar jaar geleden heb ik nooit in een situatie gezeten waar ik zo veel te doen had dat ik het niet meer tegelijk kon. En opeens was ik op het punt dat ik soms zo weinig kon dat ik met de kleinste dingen genoegen moest nemen. Ik heb lang en diep nagedacht over wat ik wilde en waarom, al was het alleen omdat ik soms niet veel anders kon dan op de bank liggen en nadenken.

Door die ervaring durf ik nu scherpere keuzes te maken, zowel in mijn werk als privé. Het is een vreselijk cliché, maar ik denk dat ik er wel beter uitgekomen ben. Nog steeds moet ik oppassen dat ik niet te snel ga, maar ik ben niet meer bang om voor mezelf te kiezen. Ik voel me weer scherp, ik wil weer naar buiten, ik heb weer plezier in dingen waarbij ik dat lang kwijt was. Het onderhouden van mijn zakelijk netwerk bijvoorbeeld. Maar ook schrijven. Zelfs schrijven over wijn lukte niet goed. Mijn hoofd voelde als een dor landschap en de woorden weigerden een verhaal te vertellen. Nu beginnen ze weer te stromen.

Ik kan beter relativeren en voel me veel gelukkiger dan vroeger. Het zit in kleine dingen. Af en toe even diep ademen, opschrijven wat me dwars zit en vaker andere mensen opzoeken. Omdat ik geen Netflix en Facebook meer gebruik, heb ik energie over voor andere dingen, en ik merk dat mijn concentratievermogen verbetert door meer te lezen. En wat me het meeste helpt is mijn bullet journal. Het klinkt misschien gek, maar het geeft me zo veel structuur en rust om alles bij elkaar te hebben, georganiseerd op een manier die bij mij past. Misschien schrijf ik daar nog wel een keer over, hoe het voor mij werkt. Ik merk dat andere mensen er vaak naar vragen als ze zien dat ik het gebruik.

2017-05-27 22.49.18
Ciske de Rat

Hoogtepunten

Ondanks de frisse tegenwind waren er ook wel veel leuke dingen, waarvan ik veel alweer vergeten was tot ik mijn agenda doorbladerde. Ik ga niet alles opnoemen, maar deze dingen sprongen er voor mij uit:
– Ted Neeley in Jesus Christ Superstar vond ik echt indrukwekkend, zoveel emotie in zijn stem, ik had het moment graag even stil willen zetten om er langer van te kunnen genieten
– het Oak Aged Beer Festival, waar ik niet alleen geweldig bier dronk, maar ook leuke nieuwe mensen ontmoette
– met mijn favoriete ex-collega eten bij Oproer, minder vanwege Oproer en meer vanwege mijn favoriete ex-collega
– Danny de Munk in Ciske de Rat, die diep indruk op mij maakte met Oorlog in mij
– de Emelisse Release Party, niet zozeer vanwege Emelisse, maar vanwege de reis er naartoe met een van de liefste mensen op aarde die ik al veel te lang niet had gezien, en vanwege de reis er vandaan met twee van de leukste nieuwe mensen die ik dit jaar heb leren kennen, onder het genot van gezang uit het kerkelijk liedboek (als ik gedronken heb, zing ik nogal graag gezang 477, het liefst zo hard mogelijk en vooral in de trein)
– vele andere hapjes en drankjes – vooral drankjes – met vrienden
– en natuurlijk het bloeien van dolle kervel

2017-06-08 10.15.14
Niks zo spannend als bloeiende kervel. 

Dankwoord

Ik probeer er ieder jaar een gewoonte van te maken om mensen te bedanken die een speciale rol gespeeld hebben. De lijst is geenszins uitputtend, maar sommige momenten zijn me scherper bijgebleven dan andere, en sommige mensen zijn al zo lang in mijn leven dat ze eigenlijk een medaille verdienen. Ik prijs me gelukkig met zo veel mensen om me heen die er voor me zijn, ook als ik zeur, zwelg in zelfmedelijden, stomme dingen doe of te veel verwacht.
– Marie-Christine & Lies, zonder jullie zou ik niet weten wat ik zou moeten. Jullie zijn de meest liefdevolle, begripvolle, vrijgevige mensen die ik ken. Mijn vaste bodem in turbulente tijden.
– Marnix, omdat je er altijd bent. Je hulp met verhuizen was onmisbaar, ik had het niet zonder je gered.
– Christa, omdat je altijd klaar staat voor anderen (en ik weet dat je bedankjes nooit nodig vindt, maar ik vind van wel)
– Julia, omdat ik zonder jou nooit hulp gezocht zou hebben
– Chris, omdat ik zonder jou gewoon niet zou kunnen lopen of zitten van de pijn, en omdat je me behandelt met respect en aandacht en niet als de dreinende kleuter die ik ben zodra je naalden in me wil steken
– Lisanne & Maarten, voor jullie begrip en motivatie, omdat jullie soms de enige reden waren dat ik mijn protesterend lichaam naar de sportschool sleepte, terwijl ik het echt op wilde geven en niet meer zag hoe het goed zou komen
– Arno, omdat je me altijd met respect behandelt en het gevoel geeft dat ik iets kan en bijdraag, en me nooit het gevoel geeft dat ik lastig ben (wat ik als we eerlijk zijn natuurlijk af en toe best wel ben)
– Kim, omdat je er was toen ik je nodig had, en dat terwijl we elkaar verder zo weinig gesproken hebben

Ik gun jullie en alle andere mensen in mijn leven een gezond 2018 vol mooie momenten.

FB_IMG_1486846568886

Advertenties

3 thoughts on “Dag 2017! Het is wel goed zo.

  1. <3<3<3
    En ik wil even zeggen dat ik het heel knap vind hoe bewust jij bezig bent met je ontwikkeling. Ik rommel maar wat aan in vergelijking met jou… Niet dat dat beter of slechter is, maar het valt me altijd op als ik je spreek of lees! xx

    1. Thanks. Ik denk ook niet dat het beter of slechter is, ik denk dat het vooral is dat je een reden moet hebben. En dat het ook in mijn karakter zit, van kleins af aan wil ik altijd alles begrijpen en kunnen. Al had ik alles waar je van kan dromen, dan zou ik waarschijnlijk nog steeds een lijstje gaan maken met hoe het beter kon, gewoon omdat dat nou eenmaal is wat ik doe. 😉

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s