Bij het maken van goede voornemens is het erg verleidelijk om een simpel lijstje te maken met doelen die mooi klinken als je ze met anderen deelt. Of om te kiezen voor de standaarddingen als x kilo afvallen, onhaalbaar vaak sporten en veel te veel boeken lezen, omdat iedereen om je heen dat ook doet, of omdat dat je niet gerealiseerde lijstje van het jaar ervoor is. Maar dat zijn zelden de dingen waar je echt gelukkiger van wordt, en als je niet echt weet waarom je iets eigenlijk wilt, is de kans dat je het doel bereikt erg klein.

Happy-new-year-meme-9

Vriendschap etc.

Mijn uitgangspunt is dus wat écht bijdraagt aan mijn leven en ik begin met het belangrijkste. Het uitbreiden en verdiepen van vriensdschappen en meer tijd voor sociaal contact. Omdat het afgelopen jaar niet zo lekker ging, kon ik het soms gewoon niet opbrengen ergens heen te gaan. Bovendien dacht ik vaak negatief over mezelf, waardoor ik ervan overtuigd was dat er toch niemand op zat te wachten om met mij af te spreken. Daardoor heb ik mijn sociaal leven verwaarloosd, maar het gebrek aan sociaal leven zorgde er ook voor dat ik me eenzaam en ongelukkig voelde. Die vicieuze cirkel wil ik graag doorbreken.

Verder wil ik iets toegankelijker worden. Ik hoef geen ander mens te zijn – ik ben nu eenmaal temperamentvol en direct, met een rijke binnenwereld die me soms afleidt van het feit dat er andere mensen bestaan die ook gevoelens hebben… Dat maakt me mij. Maar de scherpe kantjes mogen er wel een beetje vanaf, zodat ik mensen niet onnodig kwets of onzeker maak. Ik heb inmiddels geleerd dat wat ik onwenselijk vind vaak voortkomt uit andere waarden en dat ik niet moet verwachten dat mensen de mijne kunnen raden of ze delen. Als mensen niet weten wat je verwacht, kun je ze er niet op afrekenen. Dat klinkt misschien als een open deur, maar toch is het heel makkelijk om er vanuit te gaan dat mensen toch ook wel snappen dat je iets vervelend vindt, of om iets wat een ander van je vraagt af te doen als gezeur.

 1. Iedere dag even contact met anderen, al is het maar via WhatsApp
 2. Vaker iets sociaals ondernemen. Ik durf geen concreet doel te stellen om praktische redenen, maar het voornaamste is dat ik er ruimte voor moet maken in plaats van andere afspraken voor te laten gaan en sociale afspraken dan te laten schieten wegens te moe.
 3. Alleen maar mensen om me heen die in staat zijn om gelijkwaardig contact te hebben en me met respect behandelen.
 4. Aardiger doen. Iets attenter zijn, meer waardering uitspreken, wat minder snel geërgerd reageren.
 5. Grenzen stellen en bewaken, waarden communiceren en verwachtingen uitspreken.

Gezondheid & Sport

Door de hypermobiliteit heb ik de ene blessure na de andere en dat houdt me tegen met sporten, maar ook met alledaagse dingen. Niet ver durven lopen, omdat ik bang ben dat ik het niet terug red. Angst in het verkeer, omdat ik na een klein fietsincidentje weken niet normaal kon lopen. Pijn met de kleinste dingen, zelfs een boek vasthouden. Het zal nooit verdwijnen, maar ik wil er alles aan doen om het te beperken. Afgelopen jaar was echt meer dan ik kon hebben en dit wil ik gewoon niet meer. Tot nu toe heb ik altijd getraind op een manier die past bij een normaal lichaam, maar het wordt tijd om te accepteren dat ik dat niet heb. Ik trainde al noodgedwongen minder zwaar, maar sindskort volg ik via social media mensen die serieus bezig zijn met acrobatiek, circuswerk, etc. waar ik veel nuttige tips uit haal. Dat klinkt misschien gek, maar veel van die mensen zijn ook hypermobiel, ze trainen veel op stabiliteit en ze zijn bovendien vaak erg voorzichtig omdat ze voor hun inkomen afhankelijk zijn van hun lichaam. Ik vind het leuk omdat ik die houdingen mooi vind en zelf ook wil kunnen. Het geeft me een helder doel om naar toe te werken. Twee jaar geleden kon ik helemaal geen brug vanuit de vloer, nu kan ik er vrij ontspannen een tijdje in blijven staan. Dat betekent dat mijn rug veel soepeler is en mijn armen veel sterker zijn geworden. Daar ben ik trots op en ik heb daardoor ook nog eens minder pijn in mijn rug.

 1. Training die gericht is op balans tussen kracht & flexibiliteit en tussen tegenoverliggende spiergroepen.
 2. Sporten mag geen pijn meer doen, ook geen spierpijn de dag erna.
 3. Iedere dag tijd maken voor stabiliseren, mobiliseren, foamrollen en ander leuks, steeds voor de spieren/gewrichten/zenuwen die op dat moment het grootste probleem veroorzaken.
 4. Afvallen. Minder vet, maar simpelweg ook minder kilo’s (liefst >10) omdat dat scheelt voor de druk op o.a. mijn opstandige Achillespees.
 5. Gewoon omdat het kan: spagaat, split, kraanvogel en brug op mijn ellebogen. Jullie mogen zelf raden welke twee daarvan ik niet al te lang geleden nog kon. En ik droom stiekem ook hiervan, maar dat is echt nog heel ver weg.

Huiselijk geneuzel

Een andere ergernis is de staat van mijn huis. Ik heb eindelijk een leuke plek, maar geld om het meteen naar mijn zin in te richten had ik niet. Het komend jaar wil ik alle kleine klusjes afmaken en meubelen kopen die bij het huis passen. Ik wil af van al mijn overbodige spullen en alles wat oud en lelijk is vervangen door spullen die mooi én duurzaam zijn, en andere mensen blij maken met wat ik niet meer gebruik. Verder wil ik vooral meer rust in huis en dat begint bij opruimen en beslissingen maken, zoals of ik mijn tv wil houden. En sommige dingen zijn gewoon écht aan vervanging toe.

 1. Nieuwe laptop, want deze is stervende.
 2. Meubelen aanschaffen (bv. kledingkast) of vervangen (bv. bank).
 3. Nieuwe handdoeken. Een van mijn grootste kleine ergernissen in huis, omdat ze oud en lelijk zijn, en ik kijk er toch iedere dag tegenaan…
 4. Al mijn spullen uitzoeken en weg doen wat ik niet meer gebruik.
 5. Deze pas op het moment dat ik op gewicht ben: een samenhangende garderobe, met alleen koningsblauw, groen en natuurlijk 50 tinten zwart. En dan al die oude zooi die ik nu heb weg, want die kan ik eigenlijk niet uitstaan.

Werk & Studie

Na bijna zeven jaar bij hetzelfde bedrijf, ben ik best wel toe aan wat verdieping.  De markt verandert steeds en ik heb er nieuwe taken bij gekregen, maar ik merk dat ik ook de behoefte heb om wat ik doe beter/anders te doen en daarvoor moet ik nieuwe dingen leren. Naast mijn werk schrijf ik freelance over wijn. Ik zou daarbij wel wat creatiever willen worden. Metaforen en woordgrapjes zijn niet mijn forte, in tegenstelling tot wat je zou verwachten van iemand die in het dagelijks leven nogal een theatrale clown kan zijn. Ook merk ik dat ik aanmerkelijk tevredener ben over mijn tekst wanneer ik mijn tekst over meerdere dagen verspreid schrijf, zodat ik met een frisse blik aanpassingen kan doen aan mijn opzet.

 1. Betere analyses leren maken met nieuwe hulpmiddelen. Dat betekent leren werken met Excel, Tableau, en creatiever worden met verschillende bronnen.
 2. Vroeger naar kantoor.
 3. Eerder beginnen met schrijfopdrachten, zodat ik minder druk voel en dus meer ruimte heb voor creativiteit.

Vrije tijd

Veel werken ging afgelopen jaar ten koste van tijd voor Uit het vat en dat vind ik erg jammer. Daardoor komt het niet echt van de grond, maar ik heb ook zo veel mooie dingen niet verteld ondanks de verhalen in mijn hoofd. Ik moet er meer tijd voor maken, maar ik moet ook minder hoge eisen aan mezelf stellen. Een kort stukje kan ook leuk zijn. Komend jaar wil ik ook weer meer leren over drank. Ik zou wel weer een cursus willen gaan doen, maar dat is financieel nog niet haalbaar, dus misschien is thuisstudie het beste voor nu. Gericht op een paar producten of landen, want alles tegelijk is wat ambitieus. Ik heb nog heel veel ongelezen boeken en tijdschriften liggen over m.n. wijn, maar ook bier, gin, tequila en mezcal. Ik wil sowieso graag meer lezen, omdat ik merk dat het goed is voor mijn concentratievermogen en ik word er rustig van. Daarnaast is het gewoon heel leerzaam. En om dan nog even terug te komen op wat me nou echt gelukkiger kan maken: ik moet echt vaker koken. Ik voel me beter als ik gezond eet en het scheelt ook veel tijd en geld als ik zorg dat ik altijd wat fatsoenlijks te eten in huis heb voor avonden dat ik niet thuis ben.

 1. Vaker schrijven voor UHV, nadenken over hoe ik daar tijd voor kan maken en vooral hoe ik de drempel voor mezelf kan wegnemen om iets te plaatsen.
 2. Leren over jenever & gin (omdat ik in het Jenevermuseum vrijwilligerswerk ga doen wil ik me daar graag verder in verdiepen)
 3. Leren over wijn, en om het niet te breed te maken, voornamelijk uit Noord-Europa. Niet uitsluitend natuurlijk, maar je moet ergens beginnen en een bezoek brengen aan een wijnhuis in Nederland of België is wat makkelijker dan naar de andere kant van de wereld. En bovendien iets waar nog niet de hele wereld mee bezig is.
 4. Het voorbereiden van een wijnreis, route maken en contacten leggen met de wijnhuizen, voor later dit jaar of volgend jaar.
 5. Iedere dag lezen, tenminste één ‘studieboek’ of een boek op het gebied van zelfontplooiing per maand.
 6. Manieren vinden om koken makkelijker en leuker te maken. Een stapeltje maken met eenvoudige standaardrecepten en een paar gerechten uitzoeken om nieuw te leren maken. Een van de dingen die ik erg mis zijn donuts, dus die wil ik sowieso vegan leren maken.

Zo, dat zijn eigenlijk best veel verschillende dingen, maar ik heb er dan ook een jaar de tijd voor. En vast niet alles zal lukken, maar als ik een stukje in de goede richting kom is het ook mooi.

Advertenties

2 thoughts on “Goede voornemens & doelen 2018

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s