[Recensie] You Are a Badass at Making Money – Jen Sincero

Handiger worden met geld, dat leek me wel wat. Op zoek naar een boek over financiën kwam ik terecht bij Jen Sincero’s You are a Badass at Making Money: Master the Mindset of Wealth. Ik zou het niemand aanraden. Sterker nog, ik zou je adviseren het te verbranden als je het ergens tegenkomt. Ik heb zelden zo’n slecht boek gelezen met zo’n giftige boodschap. 

Voel ik de dringende behoefte om binnen een paar jaar miljonair te worden? Nee, niet bepaald. Eigenlijk zocht ik vooral een boek dat me zou helpen een beetje handiger te worden met geld. Om mijn uitgaven inzichtelijker te maken en wat minder impulsief geld uit te geven, misschien wat handige tips om te besparen of meer uit je spaargeld te halen, zoiets. Een beetje gedisciplineerder worden en een beetje minder “ik kan volgende week wel dood zijn, dus ik kan maar beter nu iets leuks doen ook al is mijn geld op”.

De titel sprak me niet echt aan, maar in een Facebook-groep werd dit boek zo vaak door mensen genoemd, dat ik het een kans wilde geven. Als zo veel mensen iets goed vinden, zit er vast wel wat in, toch? Een nogal naïeve houding voor iemand die politiek actief is, eigenlijk. Ik had beter moeten weten.

Waarom het een waardeloos boek is

Los van dat het vreselijk Amerikaans geschreven is en vol met ergerlijke popiejopietaal staat, bevat het een heleboel zweverige onzin. Neem dit:

If you have a desire to make fifty thousand dollars, that money, and the way for you to make it, already exists. Otherwise you wouldn’t be able to think it up in the first place because the thought of the money, and the money itself, are the same stuff.

Er zijn dus twee opties:  1. Mijn gedachten zijn van katoen en koper. 2. Het monster van Loch Ness, de Wraith en de USS Enterprise bestaan echt, want anders konden ze niet bedacht zijn. Ik laat het aan de lezer om te bepalen welke van de twee waarschijnlijker is. Maar het hele boek is dus gebaseerd op het idee dat alles energie is, inclusief geld, en dat het komt van de Universele Intelligentie als je je frequentie verhoogt:

Money always comes to you through other people, but it comes from Universal Intelligence, as do all things. Which is why focusing on the frequency of your thoughts, not the people you hope to make money from is the key to getting rich.

Helder toch? Nee? Ok, ik help nog even. De Universele Intelligentie wil graag dat je groeit en zal áltijd reageren: “it always responds”. En hij/zij/hunnie wil je alles geven.

The Universe will always send you what you need. It wants you to succeed, it wants you to grow and blossom and shine, it’s the law of nature fer fek’s sake.

Maar als je altijd zo kan krijgen wat je nodig hebt, wat doen die domme sukkels in de Derde Wereld dan verkeerd, die daar een beetje dood liggen te gaan van de honger? Of de mensen die hun huis uit worden gezet met hun hele gezin? Ze zijn gewoon te wanhopig, niet dankbaar genoeg:

If you’ve got everything right, but you’re dropping the ball on being grateful, you are most likely pushing the money away out of desperation for this freaking money to come in, already. Desperation repels, gratitude attracts.

Giftig

Het giftige aan dit idee vind ik dat het de schuld voor armoede plaatst buiten het systeem van onderdrukking dat geld in mijn ogen is. Geld bestaat niet echt, het is geen natuurlijk gegeven. Het is een maatschappelijk construct dat door een groep gebruikt wordt om een andere groep onder de duim te houden. Door dit te ontkennen ontneemt Sincero de rijken hun verantwoordelijkheid, want die armen hadden gewoon zichzelf rijk kunnen maken met affirmaties en visualisatie, als ze het maar echt wilden. Sterker nog, Sincero praat geld verdienen over de rug van anderen zelfs goed door te stellen dat je een goede Christen kunt zijn én rijk – nou is mijn Bijbelkennis wat weggezakt, maar ik herinner me toch een passage over een kameel en het oog van de naald – én stelt dat als je geen grote bedragen aan mensen durft te vragen, inclusief vrienden, je ze daarmee eigenlijk beledigt omdat je in twijfel trekt dat ze dat bedrag waard zijn. Kortom, als je een hoge factuur krijgt van je internetprovider is dat eigenlijk ‘omdat je het waard bent’. Daarom vinden we het ook allemaal fijn als boodschappen, huizen en stroom duurder worden, dat geeft ons zo’n lekker gevoel van eigenwaarde, ja toch?

Je kunt haar ‘theorie’ ook nauwelijks ontkrachten omdat ze er zo veel voorwaarden aan verbindt die allemaal niet meetbaar zijn. Je moet jezelf openstellen voor de Universele Intelligentie, die je dan geld zal sturen. Maar alleen als je duidelijk bent over het bedrag, dankbaar genoeg bent, niet wanhopig, je alleen naar je eigen hart luistert en niet naar anderen, hard genoeg gelooft, jezelf vervolgens ‘energetisch in lijn brengt’ met je overtuiging én lang genoeg wacht, want wanneer het universum over de brug komt met het geld is maar afwachten.

All seeds have a gestation period and it’s up to the Universe, not us, how long that period is. Getting all uptight and freaked out doesn’t make it go any faster.

Zo heeft ze altijd gelijk: als ze ongelijk heeft, moet je gewoon wat langer wachten tot ze alsnog gelijk heeft. En als het niet komt, wil je gewoon niet graag genoeg, maar het kan ook zijn dat je te graag wilt, dus hoe dan ook is het je eigen schuld en heeft ze gelijk.

Tot slot de passage waarvan mijn bloed echt bijna ging koken. Ik heb hem vijf keer opnieuw gelezen omdat ik dacht dat ik dit niet goed begrepen kon hebben:

There’s a woman named Louise Hay, who is basically the godmother of self-help. She got her start by writing a book about what she learned when she healed herself from “incurable” cervical cancer via forgiveness, affirmations, visualization, nutrition, and other hippie-type stuff instead of surgery and drugs. She believed she was holding on to resentment from childhood rape and abuse and figured if she could choose to hold on to it, she could also choose to let it go. Within six months she was cured, and she went on to help countless people cure themselves of all sorts of dis-ease through the almighty practice of self-love.

Op dit punt voelde ik me werkelijk vies dat ik geld had uitgegeven aan dit boek en daarmee dit soort waanbeelden steun. Zonder de invloed van trauma op het lichaam te willen bagatelliseren of de rol van gezonde voeding op lichamelijke gesteldheid uit te willen vlakken: dit kan zo makkelijk gelezen worden als ‘kanker is je eigen schuld’ voor mensen die toch al vaak worstelen met onterechte schuldgevoelens. Alsof iemand ze nu ook nog eens zegt dat je gestraft wordt als je zelf niet vergevingsgezind genoeg bent over iets dat je is aangedaan. Los daarvan heeft het niets te maken met geld, maar dit soort wazige niet-gerelateerde uitweidingen zijn tekenend voor Sincero’s stijl. Mocht je dit lezen en zoiets hebben meegemaakt: het is niet jouw schuld. En er zijn heel veel redenen om te streven naar vrede met jezelf en je verleden, maar dit is er niet één van.

Ok, ook iets positiefs

Zoals ze weleens zeggen, ook een stilstaande klok heeft af en toe gelijk. Sincero kraamt, waarschijnlijk per ongeluk, ook een paar keer iets zinvols uit. Ik zal je vertellen wat, zodat je dit boek niet hoeft door te worstelen:

  1. Veel mensen willen rijk worden, financieel onafhankelijk worden of een comfortabel leven leiden, maar weten eigenlijk zelf niet wat ze daarmee bedoelen. Denk na over wat jouw doel inhoudt, wat je precies wilt, wat dat kost en hoeveel geld je dus nodig hebt om dat doel te bereiken.
  2. Veel mensen zijn niet gelukkig en besteden veel energie aan vrede sluiten met hun situatie. Die energie kun je ook besteden aan het verbeteren van je situatie. Sincero gelooft dat alles kan als je het maar hard genoeg gelooft, en daar ben ik het niet mee eens. (Wie hier tegen me in wil gaan: spring gerust van een flat, als je hard genoeg gelooft kun je vliegen!). Maar ik denk wel dat er altijd iets is dat je kunt doen om je situatie beter te maken en je beter te voelen, ook zonder berg geld. Al is het maar je huis opruimen, een gratis cursus doen, een leerzaam boek lezen of advies vragen van iemand in je omgeving die heeft of doet wat je zou willen. En ik denk dat door kleine stappen te nemen, nieuwe dingen te doen en te leren, je gelukkiger en zelfverzekerder kunt worden, wat je een leuker mens maakt in de ogen van veel anderen (gunfactor) en ervoor zorgt dat je ook weer anders tegen de wereld aankijkt en dus andere mogelijkheden gaat zien.
  3. Er zijn onbewuste processen die er voor kunnen zorgen dat mensen niet genoeg geld verdienen. Bijvoorbeeld omdat ze een negatief zelfbeeld hebben en als ZZP’er niet genoeg berekenen om ervan te kunnen leven. Of omdat ze onbewust hebben geleerd dat alle rijke mensen harteloze eikels zijn en zelf geen harteloze eikel willen worden. Gewoon eens opschrijven wat geld voor jou betekent en wat je ermee associeert vond ik een zinnige tip. Net als de oefening om op te schrijven waarom jij het waard bent om geld te verdienen/opslag te krijgen/whatever. Het dwingt je om anders te kijken naar de relatie tussen jou, je vaardigheden en geld, en dat an sich is wel zinvol, al vond ik het ook moeilijk en confronterend. Je bewust zijn van je gedachten over geld kan wel inzicht geven in je financiële keuzes.

 

Ik hoop dat je wat aan die tips hebt, of dat ik je misschien vijf euro heb bespaard voor het eBook. Mocht je nou een goede tip hebben voor een wat nuchterder boek over financiën, dan hoor ik het graag.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s